Ajankohtaista arkisto

Jaakko Knuutilan asettaminen Someron kirkkoherran virkaan

25.2.2018 klo 10 Someron kirkossa vietetään juhlamessua, jossa piispa Matti Repo avustajineen asettaa Jaakko Knuutilan Someron kirkkoherran virkaan. Messukuoro ja Torstaikuoro ilahduttavat seurakuntaa kanttoreidemme johdolla. Partiolippukunta Marjatat viettävät 50v. juhlavuottaan, ja ovat messussa mukana ja apuna.

Messun jälkeen seurakunta tarjoaa lounaan ja kirkkokahvit seurakuntakeskuksessa.

Laskiaistapahtuma sunnuntaina 11.2.2018 klo 11-14

Laskiaistapahtuman 11.2. kerätyt varat 972,55€ jaetaan tasan Viron työn, Paulasaaren perheen työn tukemiseen Lähi-Idässä sekä Avinurmen ystävyysseurakunnan kanssa. Kiitämme kaikkia sponsoreita, vapaaehtoisia sekä paikalla olleita ihmisiä! Kuvasuunnistuksen vahtikoira on arvottu ja voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

 

Tervetuloa mukaan lasten laskiaistapahtumaan seurakuntakeskuksen pihalle ja kerhotiloihin. Tapahtuman tuotto menee suoraan lähetystyön hyväksi. 

Luvassa pulkkamäki, alpakoita rapsuteltavana, partiolaiset leikittävät ulkona klo 11 ja 12, kuvasuunnistusta, vesibingoa, ongintaa. Poniratsastus klo 11-12. Alakerrassa askartelua, ongintaa, kasvomaalausta ja letitystä. Myynnissä makkaraa, pullaa, sämpylöitä, arpoja, lettuja ja hernekeittoa (myös omiin astioihin kotiin vietäväksi). Ambulanssi ja paloauto paikalla hälytysvarauksella.

Kirkkokonsertti 31.1. klo 19, Someron kirkko

Pyhää musiikkia kansainvälisellä tasolla "Ave Maria" -konsertissa

Someron kirkossa kuullaan ke 31.1. klo 19 Ave Maria -konsertti, jossa esiintyvät tenori Heikki Rainio ja urkutaiteilija Kalevi Kiviniemii - duo, joka on konsertoinut yhdessä mm. USA:ssa, Rooman Pietarinkirkossa sekä Pariisin Notre Damessa.

Heikki Rainio ja Kalevi Kiviniemen yhteistyö on jatkunut jo pitkään. Kotimaan lisäksi he ovat yhdessä konsertoineet mm. Japanin Osakassa, Tokion katedraalissa sekä Yokohaman Minato Mirai -konserttisalissa. Rainion johtaman Turun tuomiokirkon poikakuoron CCI:n kiertueilla taiteilijakaksikko on esiintynyt duona myös Roomassa, New Yorkissa, Washingtonissa, Pariisin Notre Damessa ja St. Clotildessa sekä viime kesänä Palman katedraalissa Espanjassa.

Kotimaassa Rainio tunnetaan myös hengellisen musiikin ja liedin tulkkina. Vuonna 2016 hän valmistui teologian maisteriksi. Heikki Rainiolle on myönnetty Director Cantus -arvonimi.

Kansainvälisten arvioiden mukaan urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi kuuluu aikamme merkittävimpiin muusikoihin. Hän on konsertoinut Euroopan lisäksi mm.  USA:ssa, Kanadassa, Japanissa, Australiassa ja Venäjällä ja julkaissut yli 160 levyä, 

Kiviniemi on tehnyt yhteistyötä mm. Barbara Hendricksin, Liana Isakadzen, Moskovan sinfoniaorkesterin ja Moskovan kamariorkesterin kanssa. Viime vuonna Kiviniemellä oli varsinainen ulkomaisten konserttikutsujen vyöry, mm. useaan kansainvälisesti merkittävään konserttisaliin, kuten Leipzigin Gewandhausiin, Moskovan Tsaikovski-saliin, Korean  Soulin Sejong Art Centeriin. Hän  konsertoi  viime  vuonna  myös urkureiden "Metropolitanissa," Pariisin Notre Damessa.

Kiviniemi valittiin ensimmäisenä suomalaisena Kuukauden taiteilijaksi Japanissa vuonna 1998 Musashino Cultural Foundationin toimesta.  Vuonna 2009 hän vastaanotti maamme merkittävimmän musiikkipalkinnon, Säveltaiteen valtionpalkinnon ja vuonna 2012 hänet lyötiin ritariksi Chevalier OCM -arvonimellä. Pro Cultura Tavastica et Fennica -mitalin hän vastaanotti vuonna 2014.

Someron  konsertissa kuullaan mm. tunnetut Bach-Gounod'n, Schubertin ja Caccinin  Ave Mariat sekä tuntemattomampia Ave Marioita ja Siionin virsiä. Myös Kalevi Kiviniemen urkusooloja on luvassa konsertin ohjelmassa.

Konsertin yhteydessä myytävänä taiteilijoiden levyjä. Kaikki  maksut käteisellä.

Kastepuu

Monissa Suomen kirkoissa on jo ”kastepuu”, johon ripustetaan lehti aina kun uusi ihminen kastetaan ja tuossa lehdessä lukee kastetun nimi. Myös meillä täällä Somerolla on toive, että Someron kirkkoonkin saataisiin oma kastepuu. Vuoden aikana jumalanpalveluksissa lisättäisiin puuhun lehtiä, ja alkuvuoden vauvakirkossa perheet voisivat käydä hakemassa oman kastettunsa lehden kotiin. Vauvakirkon ajaksi kastepuu siis siirrettäisiin seurakuntakeskukseen.

Julistamme kilpailun, johon toivotaan paikallisilta tekijöiltä suunnitelmaa Someron kirkon kastepuuksi.

Haluaisimme puun joka on mahdollisimman somerolainen. Materiaaliltaan puuta. n. 2 m korkea. Kolmiulotteinen. Taiteilijalta toivomme ehdotusta millaisia lehtiä, ja miten ne kiinnitetään puuhun. Puun pitää pysyä pystyssä. Kastepuusuunnitelmat tulee toimittaa kirkkoherranvirastoon toukokuun loppuun mennessä.

Seurakunnan työntekijöistä kootaan raati, joka valitsee parhaan ehdotuksen kastepuuksi. Mikäli riittävän hyvää ehdotusta ei tule, valitsemme sellaisen kastepuun, joka on jo toteutettu johonkin muuhun kirkkoon.

Seurakunta kustantaa kastepuun materiaalin ja sopii palkkiosta kastepuun tekijän kanssa.

Lisätietoja voi kysyä Lilli-Irmeli Hintsalta (0447214012, lillli-Irmeli.hintsa@evl.fi)

Elämyksellinen kirkkovaellus 24.1.

Keskiviikkona klo 19.00 Someron kirkossa. Poikkeuksellisesti käytämme kirkkoon tullessa vain sakastin ovia.

Nyt sinulla on mahdollisuus tehdä pieni hiljainen vaellus Someron kirkossa. Taustalla soi suomalaista kristillistä musiikkia ja sinä saat liikkua omaan tahtiin, kuunnellen musiikkia, katsellen kirkkotilaa ja mietiskellen ajatuksia ja tunteita mitä tämä heti herättää. Kirkkovaelluksen aikana tulet eri kohtiin jossa joko kerrotaan lyhyesti kristillisen kirkon historiasta tai siinä on pieni helppo tehtävä minkä voit suorittaa. Koko tilaisuus kestää noin tunnin. Aloitamme vaelluksen yhteisenä aloituksena ja lopetamme yhdessä, muuten vaellus tapahtuu suunnitellun reitin mukaisesti omaan tahtiin.

Riparien kirkkoillat 24. ja 25.1.

Kakkosripari  torstaina 25.1. klo 17.30-19,

kolmosripari keskiviikkona 24.1. klo 17.30-19,

nelosripari torstaina 25.1. klo 16-17.30 ja

viitosripari sekä muualla riparin käyvät keskiviikkona 24.1. klo 16-17.30.

 

Kirkkoon ei tällä kertaa tulla sisään pääovesta, vaan sakastin ovesta. Pääovella opasteet kohti oikeaa ovea.

Kastepukunäyttely vauvakirkossa

Tervetuloa vauvakirkkoon 14.1.2018 kello 15 alkaen seurakuntakeskukseen!

Vauvakirkon yhteydessä järjestetään kastepukunäyttely. Sitä varten voi kuka tahansa tuoda perheensä kastepuvun lainaksi seurakunnalle. Kastepuvun voi tässä tapauksessa tuoda kirkkoherranviraston naulakkoon 8.-9.1.18 kello 9.30-12.30 välisenä aikana. Kiinnitä mekkoon lappu, jossa lukee ketä mekossa on kastettu ja kuka sen on tehnyt. Laita myös piiloon helman sisäpuolelle mekon omistajan puhelinnumero. Oman mekon voi ottaa mukaansa vauvakirkon päättyessä tai hakea seuraavalla viikolla kirkkoherran virastosta.

Itsenäisyyspäivä

Itsenäisyyspäivää juhlitaan sekä Somerolla että Somerniemellä. Juhlapäivä on sotiemme veteraanien toiveesta rakennettu niin, että halutessaan voi osallistua jumalanpalvelukseen ja sen jälkeiseen kahvitilaisuuteen sekä Somerolla (klo 10) että Somerniemellä (klo 14).

Itsenäisyyspäivän juhlaa vietetään jumalanpalveluksen jälkeen Someron seurakuntakeskuksessa. Juhlapuheen pitää emeritus arkkipiispa Jukka Paarma ja seurakunnan tervehdyksen kirkkoherra Jaakko Knuutila. Juhlassa esiintyy mm. Kirkonmäen koulun kuoro, jota johtaa Nella-Mari Lindberg.

Partiolaiset ovat tehneet talkoilla havuseppeleet sankarihaudoille, he myös sytyttävät kynttilät kaikille sankarihaudoille. Salkolan kyläyhdistys on lahjoittanut lyhdyt ja kynttilät Somerniemen sankarihautausmaalle. Juhlavuoden kunniaksi sankarihaudoilla Somerolla ja Somerniemellä liputetaan Kirkkohallituksen ohjeistuksen mukaisesti läpi yön, ja liputus valaistaan. Reserviupseerit järjestävät kunniavartiot Someron ja Somerniemen sankarihautausmaalle jumalanpalveluksen ja seppeleiden laskutilaisuuden ajaksi.

Tervetuloa kirkkoon ja kahville.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Adventti eli joulun odotus starttaa sunnuntaina

Riippumatta siitä sataako lunta vai vettä joulu lähestyy. Sunnuntaina 3.12. sytytetään Someron (klo 10) ja Somerniemen (klo 13) kirkossa ensimmäinen joulun odottamisen kynttilä ja lauletaan Hoosiannaa.

Somerniemen kirkossa vietetään perhemessua; lasten ja perheiden jumalanpalvelusta. Ilona ja musiikillisena mausteena kirkossa on Oinasjärven koulun lauluryhmä Ruut Saarimäen johdolla. Lapset ovat mukana lukemassa, laulamassa, keräämässä kolehtia ja sytyttämässä kynttilöitä. Kirkon jälkeen seurakuntatalolla on tarjolla joulupuuroa, torttuja ja kahvia. Taitavien kerhonohjaajien avustuksella pääsee askartelemaan jotakin jouluista kotiin vietävää.

Pimeän talven keskellä joulu on niin iso juhla, että sitä on ilo odottaa yhdessä. Ehkä aikuinenkin voi edes hetkeksi tavoittaa lapsen iloisen odotuksen, ja päästä irti siitä ahdistuksesta, jota kaikki tekemätön aiheuttaa.

Pyhäinpäivä

Lauantaina 4.11. klo 18 vietetään Someron kirkossa pyhäinpäivän iltakirkkoa. Siellä luetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleiden seurakuntalaisten nimet ja sytytetään kynttilä heidän jokaisen muistolle.

Somerniemen kirkossa vietetään lauantaina 4.11. klo 13 pyhäinpäivän messu, jossa luetaan viime pyhäinpäivän jälkeen Somerniemellä siunatut sekä Somerniemelle haudattujen seurakuntalaisten nimet ja sytytetään kynttilä heidän jokaisen muistolle.

Adventin ajan musiikkitapahtumia

Adventin aika ja musiikki kuuluvat kiinteästi yhteen. Someron seurakunnassa on monta tilaisuutta, jossa voit hiljentyä toisten esittämän musiikin äärellä tai sitten päästä itse laulamaan. Alla listaa näistä tapahtumista, tervetuloa kuuntelemaan tai laulamaan!

su 10.12 klo 15 Someron kirkko, Joulukonsertti (Mieskuoro Laulu-Miehet)
su 10.12. klo 18 Somerniemen kirkko, Kauneimmat joululaulut
ke 13.12. klo 19 Someron kirkko, Laitalainen joulu -joulukonsertti (Pentti Koskimaa & kumpp.)
to 14.12. klo 18 Somerniemen kirkko, Joulukonsertti (Elina Vettenranta, laulu ja Jouni Somero, piano)
pe 15.12. klo 18.30 Mäntypirtti, Kauneimmat joululaulut
la 16.12. klo 20 Jussin baari, Kauneimmat joululaulut
su 17.12. klo 18 Someron kirkko, Kauneimmat joululaulut
ti 19.12. klo 19 Someron kirkko, Joulukonsertti (Jaana Viitamäki)
pe 22.12. klo 19 Someron kirkko, Joulukonsertti (Joulutähdet-kvartetti = kansallisoopperan kuorolaisia)

Kasisynttärit

Kasisynttärit (kahdeksanvuotiaille) pidetään seurakuntakeskuksen salissa 1 perjantaina 10.11. klo 17.30. Synttäreillä esiintyy Pekka Laukkarinen -trio. Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen, joka aukeaa 2.11. klo 17. Lisätietoja antavat Kaisa Karema 044 7214029 ja Jussi Härme 044 72140127. Ilmoittautumaan pääset otsikkoa "kasisynttärit" klikkaamalla.

Työikäisten raamattupiiri starttaa 26.10. klo 17.30

Pitkäksi venyneen kesätauon jälkeen työikäisten raamattupiiri käynnistyy torstaina 26.10. klo 17.30-19 seurakuntakeskuksen nuorisotilassa. Luemme avoimin mielin ja keskustellen Raamattua. Oma Raamattu kannattaa ottaa mukaan, mutta sellaisen saa myös lainaksi. Raamattupiirissä mukana seurakunnan papeista Lilli-Irmeli Hintsa (044-7214012).

Rippikouluun ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Someron seurakunnan rippikouluryhmiin aukeaa 9.10. klo 18. Ilmoittautuminen toimii 13.10. saakka, mutta käytännössä rippikouluryhmät täyttyvät varsin nopeasti ilmoittautumisen avauduttua. Ilmoittautumaan pääset otsikkoa "Rippikouluun ilmoittautuminen" klikkaamalla. Lisätietoja antaa nuorisotyönohjaaja Jussi Härme p. 044 7214026.

Toimintaa kouluikäsille syksyllä 2017

Minipuuhis 1-2 luokkalaisille tytöille maanantaisin kello 15.30-16.30 seurakuntakeskuksen alakerrassa. Kerho aloittaa 18.9.

Oinasjärven kerho 1-6 luokkalaisille tytöille ja pojille parittomilla viikolla maanantaisin kello 14-15 Oinasjärven koululla. Ohjelmassa oman valinnan mukaan sählyä ja askartelua. Alkaa 25.9.

Näytelmäkerho 1-6 luokkalaisille tytöille maanantaisin klo 17.00-18.30 seurakuntakeskuksen alakerrassa. Alkaa 11.9 ja vuoden viimeinen näytelmäkerho on 4.12.

Olokolo. Olopaikka 1-6 lk. tytöille koulun jälkeen. Tiistaisin kello 14-17 seurakuntakeskuksen nuorisotiloissa. Eväät mukaan! Alkaa 12.9 ja tämän vuoden viimeinen Olokolo on 5.12.

Puuhakerho 1-6 luokkalaisille tytöille keskiviikkoisin kello 16-17.30 seurakuntakeskuksen alakerrassa. Kerho aloittaa 13.9 ja viimeinen kerhokerta on 29.11.

Sählykerho 1-6 luokkalaisille Kirkon koululla keskiviikkoisin kello 16-17.15. Mukaan kaikki sählystä kiinnostuneet pojat ja tytöt! Sähly aloitetaan 13.9.

Pienoismallikerho 1-6 luokkalaisille pojille seurakuntakeskuksen alakerrassa. Muovisten pienoismallien rakentelua keskiviikkoisin kello 17.45-19.15. Kerho alkaa 13.9.

Yläkouluikäisten sähly: Monarilla torstaisin kello 16.30-17.40 tytöille ja pojille. Monarin sähly alkaa 14.9

Kerhoihin saa tulla kesken kauden ja tarvittaessa niistä voi myös olla pois.

Syyslomalla viikolla 42 ei ole kerhoja!

Kerhoihin ilmoittaudutaan kerhopaikalla

Tyttöjen ja poikien toiminnasta antavat tietoja kasvatustyöntekijä Kaisa Karema ja nuorisotyönohjaaja Jussi Härme. Yhteystiedot löydät seurakunnan yhteystiedoista.

Isoskoulutus

Isoskoulutus käynnistyy leiriviikonlopulla 23.-24.9. Siikjärvellä. Isoskoulutus on kaksivuotinen. Lisätietoja: Jussi Härme p. 044 7214026.  Isoskoulutukseen ilmoittautumaan pääset otsikkoa klikkaamalla.

Retki Maata näkyvissä festareille Turkuun 17.-19.11.

Perinteiseen tapaan nuoret lähtevät MAATA NÄKYVISSÄ -festareille Turkuun 17.-19.11. Retken hinta on 40€ sisältäen matkat, majoituksen ja festaritapahtuman Gatorade areenalla ja Turun messukeskuksessa. Ilmoittautuminen on meneillään ja siihen pääset otsikkoa klikkaamalla. Lisätietoja: Jussi Härme p. 044 7214026

Kerhonohjaajakoulutus

Kerhonohjaajien koulutuspäivä pidetään Jokioisten seurakuntatalolla 10.9. Mukaan lähtijät pääsevät paikalle yhteiskuljetuksella. Ilmoittautuminen koulutukseen aukeaa 29.8. klo 18 ja toimii 4.9. asti.

SOMERNIEMEN KIRKOSSA WIENILÄISKLASSIKOISTA KANSANMUSIIKKIIN

Somerniemen kirkossa kuullaan sunnuntaina 3.9. klo 18.00 konsertti, joka tarjoaa varmasti mielenkiintoista ja monipuolista kuultavaa. Luvassa on mm. W. A. Mozartin, F. Schubertin ja J. Haydnin raikkaita säveliä. Lisäksi tarjolla on uusia sovituksia suomalaisesta kansanmusiikista.

Esiintymässä on yksi Suomen eniten konsertoivista klassisen musiikin yhtyeistä; Selloduo Anna-Maaria & Olli Varonen. Duo konsertoi ensimmäisen kerran kesällä 2000 Suomen suurlähetystön järjestämässä konsertissa Budapestissa. Satojen kotimaisten esiintymisten lisäksi duo on konsertoinut Tsekissä ja Espanjassa sekä useaan otteeseen Unkarissa. Ruotsissa duo on esiintynyt säännöllisesti vuodesta 2012 alkaen. Duo on julkaissut neljä CD-levyä ja sillä on takanaan myös radio- ja TV-esiintymisiä Suomessa, Ruotsissa ja Unkarissa.

OMAA SÄVELLYS- JA SOVITUSTUOTANTOA

Ohjelmassa kuullaan myös yleisön suosikiksi noussut Anna-Maarian sävellys ”Vettä virtaavaa”. Kappale syntyi Jerusalemissa 2013 kun Anna-Maaria kahlasi 2700 vuotta vanhassa Hiskian vesitunnelissa. Keskellä tunnelia Anna-Maarian mielessä alkoi soida melodia ja sanat ja kun hän tuli tunnelista ulos, oli nelisäkeistöinen kappale valmis.

Suomalaista kansanmusiikkia kuullaan Anna-Maarian kokoamassa ja sovittamassa teoksessa ”Sarja suomalaisia kansanlauluja kahdelle sellolle”. Tämä sikermä sisältää laajalla tunneskaalalla meille kaikille tuttuja kansanlaulumelodioita.

17 VUOTTA YHTEISSOITTOA – MUSIIKKI KUULUU KAIKILLE

Seitsemäntoista toimintavuotensa aikana Varosten duo on soittanut hyvin erilaisille yleisöille monipuolisin ohjelmin: konserttisalien ja kirkkokonserttien lisäksi musiikkia on viety esimerkiksi päiväkoteihin, kouluihin, työyhteisöille virkistyspäiviin ja vanhainkoteihin. Duo haluaa näin toteuttaa kuuluisan pedagogin, Zoltán Kodályn ajatusta: ”Musiikki kuuluu kaikille”.

Kirkkoherra vaihtuu Somerolla

Vuodesta 2004 Someron kirkkoherrana ollut rovasti Asko Ojakoski jää eläkkeelle elo-syyskuun vaihteessa.  Hänen lähtöjuhlaansa vietetään sunnuntaina 20.8. Someron kirkossa kello 10 alkavassa messussa ja sen jälkeen kirkkokahveilla seurakuntakeskuksessa.

Kirkkovaltuusto valitsi 31.5. seurakunnan seuraavaksi kirkkoherraksi Kolarin kirkkoherran, rovasti Jaakko Knuutilan.  Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli on antanut hänelle viranhoitomääräyksen Someron kirkkoherraksi 16. lokakuuta 2017 alkaen.  Samalla kappalainen Lilli-Irmeli Hintsa määrättiin väliaikaiseksi kirkkoherraksi 1.9.‒15.10.2017.

Kirkkoherra on seurakunnan johtava pappi.  Hän on seurakunnassa monien työntekijöiden esimies ja virkansa puolesta kirkkoneuvoston puheenjohtaja.  Kirkkoherralla on monia hallinnollisia tehtäviä sen lisäksi, että tekee samanlaista papin työtä kuin muutkin seurakuntapapit.

100 vuotta seurakunnan diakoniatyötä Somerolla

Perjantaina 4.8. klo 18 pidetään seurat Someron diakoniatyön syntypaikalla, eli Sylvänän Rotolla (Myllykulmantie 10). Seuroissa kuullaan jotakin tämän päivän diakoniatyöstä ja muistoja menneiltä ajoilta. Pastori Lilli-Irmeli Hintsan haastateltavina ovat diakonissat Anja Känkänen, Liisa Virtaperko ja Heidi Sippo. Kanttori Anna-Liisa Forsströmin johdolla veisataan virsiä.

Yleinen köyhäinhoito siirtyi yhteiskunnan tehtäväksi 1860-luvulla. Siitä alkaen seurakunnat ovat pyrkineet täydentämään kunnan avustustoimintaa. Somerolla pastori A.E. Mäkelä piti kesällä 1917 hartaustilaisuuksia, joissa hän puhui diakoniatyön merkityksestä. Somero ja Somerniemi 1449-1999 historiakirjan mukaan kaikkialla Somerolla oltiin yksimielisiä diakoniatyön tarpeellisuudesta. Ensimmäinen pastori Mäkelän pitämä hartauskokous diakoniatyön käynnistämiseksi pidettiin 29.7.1917 Sylvänän Rotolla, jossa lausuttiin Someron diakonaattiyhdistyksen syntysanat. Vastaavia kokouksia pidettiin kesän aikana myös Häntälän koululla, Pajulan koululla, Pyölin Oikialla, Terttilän Kaapolla, Kivisojan Yrköllä ja Kultelan Pirttilässä.

 

 

Kalastustapahtuman tulokset

Somerniemen kirkon rannassa vietettiin perinteistä kalastustapahtumaa keskiviikkona 26.7. Kala oli hyvin syönnillään ja lempeä kesäilta houkutteli rantaan ennätysmäärän osallistujia; yli 80.

Suurin kala oli hauki, jonka sai Ville Asikainen 460 g.

Alle 10-vuotiaat:
Aleksi Laakso 430 g
Joonas Salo 108 g
Jenna Aaltonen 84 g
Maija Oksa 76 g
Jade 38 g
Alek Landen 36 g
Ava Landen 12 g
Janne Aaltonen 8 g

Yli 10-vuotiaat:
Mico Hakala 142 g
Joona Blom 70 g
Sulevi Kempe 56 g
Veikko Hintsa 36 g
Aatu Hintsa 34 g
Veeti Välikangas 30 g

Aikuiset:
Ville Asikainen 460 g
Pentti Lauronen 414 g
Seppo Laakso 280 g
Albert Hintsa 66 g
Anne Viander 60 g

Someron Kalastusalueen kalamiehet opastivat onkimisen niksit ja tarjosivat nuotiomakkarat.

Illan päätteeksi hiljennyttiin hartauteen ja laulettiin kalastajan virsi, jonka sanat seurakuntaan on toimittanut Kauko Nissinen. (Sävel kuten virressä 577.)

Sun oppilaasi aikoinaan, tahtoivat usein kalastaa.
He pettymyksen kokivat, kun tyhjät verkot nostivat.

Sä yksin tiesit apajat, ne joissa kalat liikkuivat.
Se Pietarinkin yllätti, kun hältä verkot repeili.

Nyt lähden Herra onkimaan, ja ahvenia narraamaan.
Kenties koen verkotkin, ne jotka eilen viritin.

Mua varjelethan vaaroista, kylmistä veden aalloista.
Myös salakarin turmasta ja muusta äkkisurmasta.

Jos annat suuren kalasen, niin sitten liioittele en.
Vaan pyrin totta puhumaan, myös naapuria kehumaan.

Jos saalis kovin laihaks jää, niin annan silloin ymmärtää:
ei tärkeintä oo saalistaa, vaan sieluansa tuulettaa.

Pois perkaa meistä kateus, tuo kalamiehen vitsaus.
Ja anna meidän iloita, myös lähimmäisen onnesta.

Jos sitten aivan tyhjää koin, en kiittämätön olla voi.
Saan täällä olla rauhassa, Isäsi luonnon helmassa.

hartaus.jpg

Jaakontien ystävät vaeltavat Someron kautta

Ryhmä pyhiinvaeltajia lähtee Hämeenlinnasta 23. heinäkuuta jalkaisin kohti Turkua.  Vaellusreitti noudattelee Hämeen härkätietä.  Tiistaina, jaakonpäivänä 25.7. vaeltajat kävelevät Portaasta Somerolle ja kirkossa vietetyn viikkomessun jälkeen yöpyvät täällä.  Vaeltajat toivovat seurakuntalaisia mukaan tähän kello 19 alkavaan messuun, ja heidän mukanaan voi vaikka vaeltaa pienen matkaa.  Vaellus jatkuu keskiviikkona Koskelle ja sieltä edelleen kohti Turun tuomiokirkkoa.

Pyhiinvaelluksen järjestää Jaakontien ystävät ry, lisätietoja sen verkkosivuilla https://jaakontienystavat.wordpress.com/jaakonvaellus-2017/

Polkupyörällä Somerolta Lohjalle 3. heinäkuuta

Tule mukaan polkupyöräpyhiinvaellukselle Somerolta Somerniemen ja Nummen kirkkojen kautta Lohjan Pyhän Laurin kirkkoon!  Reitin kokonaispituus on 70 kilometriä, mutta mukaan voi tulla myös matkan varrelta.  Enimmäkseen poljetaan päällystetyn maantien laitaa, ja välillä pidetään taukoja.  Osallistuminen on maksuton, mutta jokainen huolehtii omista eväistään ja varusteistaan.  Mukaan voi tulla etukäteen ilmoittamattakin, mutta jos tarvitset itsellesi ja polkupyörällesi paluukuljetuksen, ilmoittaudu Someron kirkkoherranvirastoon 19.-22. tai 26.-29.6. ma-to klo 9.30‒12.30 puh. (02) 7214000.

Aamulla 3.7. kello 8.30 on kokoontuminen ja lähtöhartaus Someron kirkon pääovella.  Sieltä lähdetään kello 8.40.  Terttiläntien pohjoispäästä voi tulla mukaan klo 8.53, ja "Paratiisin" kohdalla on hartaushetki klo 9.15 (kioski silloin kiinni).  Somerniemen kirkossa pääsee vessaan, ja siellä on hartaushetki klo 9.50.  Sieltä matka jatkuu kymmeneltä.  Helsingintieltä poiketaan Jakkulaan (klo 10.16 Keltiäistentien risteys) ja poljetaan Oinasjärven itäpuolelta takaisin Helsingintielle (klo 10.32 Jakkulantien eteläpää).  Klo 10.55 on hartaushetki maakuntarajalla, josta jatketaan Hyönölän ja Nummen kirkon kautta Saukkolaan, jossa on mahdollista käydä kaupassa tai huoltoasemalla.  Matka jatkuu klo 13.25 Saukkolan K-kaupan edustalta kohti Lohjaa.  Jos matkalla sattuu haaveri, kaveria ei jätetä.

Todennäköisesti noin klo 15.20 saavutaan Pyhän Laurin kirkon edustalle, josta siirrytään sisälle kirkkoon päätösrukoukseen.  Ennakkoon ilmoittautuneille on paluukuljetus, jonka aikataulu riippuu kuljetettavien määrästä.  Autokalustoa on rajallisesti, joten joillekin voi tulla odottamista Lohjalla, mutta illan aikana päästään kuitenkin takaisin.  ‒ Lisätietoja antaa seurakuntapastori Jouni Salko p. 040 5269995.

Jaakko Knuutila uudeksi kirkkoherraksi

Someron seurakunnan kirkkovaltuusto valitsi kokouksessaan 31.5.2017 yksimielisesti seurakunnan kirkkoherran virkaan rovasti Jaakko Knuutilan, joka on vuodesta 2006 toiminut Kolarin kirkkoherrana.  Uuden kirkkoherran valinta tuli ajankohtaiseksi, kun Asko Ojakoski oli ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle 1.9.2017.

Jaakko Knuutila on 54-vuotias.  Hän opiskeli teologiaa 1980-luvulla Helsingin yliopistossa, ja hänet vihittiin papiksi kesäkuussa 1989 Lapualla.  Siirtyminen Kolarista Somerolle tietää kaitsettavan lauman kasvua ja laitumen supistumista:  seurakuntalaisia on Kolarissa noin 2.900 ja Somerolla lähes 7.500, mutta Kolari on pinta-alaltaan melkein neljä kertaa Someron kokoinen.

Kirkkoherra on seurakunnan johtava pappi.  Hän on seurakunnassa monien työntekijöiden esimies ja virkansa puolesta kirkkoneuvoston puheenjohtaja.  Kirkkoherralla on monia hallinnollisia tehtäviä sen lisäksi, että tekee samanlaista papin työtä kuin muutkin seurakuntapapit.

Kirkkoherrojen ketju Somerolla on ollut pitkä; varhaisin nimeltä tunnettu oli eräs Mikael 1490-luvulla.  Pitkäaikaisia kirkkoherroja Somerolla ovat olleet Bertill Johanneksenpoika 1560-luvulta 1590-luvulle, Jacob Ritz 1706‒1739, Carl Zidbeck 1753‒1776, Erik Johan Karanen 1902‒1925, Sulo Tasanko 1944‒1968 ja Osmo Turkki 1982‒2002.  Somerniemellä oli 1930‒1965 kirkkoherrana A.E. Sorsavirta, ja seurakunnan viimeinen oma kirkkoherra siellä oli Lauri Moilanen, joka jäi eläkkeelle vuonna 1993 (historiatiedot pääasiassa kirjasta Somero ja Somerniemi 14491999).  Asko Ojakoski aloitti vuonna 2004 sekä Someron että Somerniemen seurakuntien kirkkoherran virassa, ja seurakuntaliitoksen myötä on vuodesta 2007 lähtien jatkanut Someron seurakunnan kirkkoherrana.

Paneelikeskustelu 22.5.2017

Ma 22.5.2017 klo 17.30 alkaen seurakuntakeskuksessa

kirkkoherran virkaa hakeneiden kesken paneelikeskustelu.

Tilaisuus on kaikille avoin!

Tervetuloa!

Helatorstaina nostalgiabussilla kirkkoon Somerniemelle

Helatorstaina 25.5. Somerniemen kirkossa alkaa kello 13 viiskytluvun tyylinen jumalanpalvelus ‒ ja sinne on mahdollista matkustaa Someron keskustasta ihan oikealla wanhanajan linja-autolla!  Nostalgiabussin kyytiin pääsee kello 11.50 Hämeen Härkätie 36:n pysäkiltä (Vanhan Härkätien risteyksessä) ja 11.55 Turuntien palvelutalolta, minkä jälkeen bussi tulee linja-autoasemalle.  Sieltä se jatkaa matkaa kello 12.10, ja matkalla Somerniemelle kyytiin pääsee myös Helsingintien pysäkeiltä.

Kyseessä on tilausajo, joten matkustajia ei saa ottaa seisomapaikoille.  Kyytiin on siis ilmoittauduttava ennakkoon istumapaikan varaamiseksi!  Paikkoja on vielä, ja voit varata omasi puh. 044 7214020 pe-ti 19.-23.5.  Kerro varatessasi, miltä pysäkiltä tulet bussin kyytiin.  Ilmoittautuneet pääsevät kyytiin maksuttakin, mutta bussissa on nostalgiarahastaja, jolle kyydistä voi maksaa käteisellä viiskytluvun hinnan (vaihtokurssi 1 euro = 595 vanhaa markkaa).  Varaa siis kolehtirahan lisäksi matkalle mukaan muutama viiden ja kymmenen eurosentin kolikko.

Jos kotoasi löytyy vuosien 1939 ja 1983 välillä painettu virsikirja, ota sekin mukaan kirkkomatkalle (vaikka ilmankin pärjää).   ‒ Bussi vie matkustajat Somerniemen kirkon pysäköintialueelle ja tuo sieltä jumalanpalveluksen jälkeen samaa reittiä takaisin, paluu Somerolle kello 15:n maissa.

kirkkoherranvirasto on kiinni 17.5.

Henkilökunnalla on virkistyspäivä.

Päivystävän papin tavoitat numerosta 02-7214011

Yhteisvastuukuupperi liikuttaa 21. toukokuuta

Lenkkarit jalkaan ja urheilukentälle!  Sunnuntaina 21.5. voit juosta, hölkätä tai kävellä Cooperin testin (12 minuuttia) tai vaikka puolikuupperin (6 minuuttia) Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.  Aikuiselta osallistumismaksu on vähintään kolme euroa, alle 18-vuotiailta vapaaehtoinen maksu, ja sitä vastaan saa mehua, ajanoton ja "jäniksen" palvelun.  Someron partiolaiset tahdittavat juoksua "jäniksinä" sekä myyvät lettuja ja makkaraa, niitäkin Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.  Maksut peritään käteisenä tapahtumapaikalla Someron urheilukentällä Koulutien ja Myllypellontien kulmauksessa.

Cooperin testien lähdöt ovat kello 16.40, 17.00, 17.45 ja 18.20 (nopeimmat jänikset viimeisessä lähdössä), puolikuupperien lähdöt 17.30 ja 18.05 sekä lasten varttikuupperin (3 min.) lähtö kello 17.20.  Kuhunkin lähtöön ilmoittautuminen paikan päällä viimeistään viisi minuuttia ennen lähtöaikaa.  Yhteisvastuu 2017 torjuu ihmiskauppaa ja luo toivoa.

Someron seurakunnan kirkkoherran virkaa ovat hakeneet

Antero Aaltonen, vs. srk-pastori Rauman srk

Maria Kiviniemi, srk-pastori Tikkurilan srk

Jaakko Knuutila, kirkkoherra Kolarin srk

Mauri Laihorinne, srk-pastori Forssan srk

Marith Leppäkari Lindberg, vs. diakoniapappi Pöytyän srk

"Haapa värisee yhä"

Runojen ja musiikin kautta kohti pääsiäistä.

Keskiviikkona 12.4.2017 klo 19 Someron seurakuntakeskuksessa (Härkäläntie 1).

Esiintyjät: Lilli-Irmeli Hintsa, Mirja Honkanen, Riitta Lehtinen, Kari Luoto, Vesa Toukkari ja Mikko Välttilä.

Seurakunnan pääsiäisaskarteluillat ke 5.4. ja to 6.4.

Tule koko perheen voimalla askartelemaan yhdessä kevät- ja pääsiäiskoristeita seurakuntakeskuksen alakertaan (päiväkerhon tiloihin).

Voit tulla mukaan sinulle sopivan mittaiseksi ajaksi klo 18-20 välillä tai askarrella koko ajan. Ilta on maksuton ja aherruksen päätteeksi saat kahvia ja mehua. Iltaa luotsaavat Leena Hurri ja  Kirsi Härme.

Hakuaika kirkkoherran virkaan käynnissä

Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli on julistanut 22.3.2017 Someron seurakunnan kirkkoherran viran haettavaksi. Hakuaika päättyy 21.4.2017 klo 15 mennessä. Samalla tuomiokapituli on hyväksynyt Someron seurakunnan kirkkovaltuuston pyynnön kirkkoherran valitsemisesta välillisellä vaalilla.  Toisin kuin aikaisemmin, uuden kirkkoherran valitsee siis kirkkovaltuusto, eikä tuomiokapituli aseta hakijoita vaalisijoille.

Virka on haettavana, koska nykyinen kirkkoherra Asko Ojakoski jää syyskuun alussa eläkkeelle. 

Kirkkoherra on seurakunnan johtava pappi.  Hän on seurakunnassa monien työntekijöiden esimies ja virkansa puolesta kirkkoneuvoston puheenjohtaja.  Kirkkoherralla on monia hallinnollisia tehtäviä sen lisäksi, että tekee samanlaista papin työtä kuin seurakunnan muutkin papit.

Someron seurakunnan kirkkovaltuusto määritteli kirkkoherran viranhoidon kannalta erityisiksi tarpeiksi seuraavia piirteitä:
- sosiaaliset taidot, jotka auttavat hyvän työilmapiirin luomisessa ja paikkakunnalla verkostoitumisessa
- johtamistaitoa ja stressinsietokykyä, jotka auttavat selviytymään heikentyvien taloudellisten resurssien ja kasvavien vaatimusten ristipaineessa.
- taitoa ja halua vapaaehtoistoiminnan ja uusien toimintamuotojen kehittämiseen.
- hyvää hallinnollista osaamista.

Hakijoilta edellytetään suomen kielen erinomaista suullista ja kirjallista taitoa sekä ruotsin kielen tyydyttävää ymmärtämistä.

Tehtävään haetaan ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella:

https://rekry.evl.fi/rekry2/#/job/12309?portal=rekry2

Hakemukseen on liitettävä nimikirjanote sekä hyväksyttävä lääkärintodistus viranhoidon terveydellisistä edellytyksistä.

Toissijaisesti hakemuksen voi lähettää osoitteeseen Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli, Eteläpuisto 2 C, 33200 Tampere tai tampere.tuomiokapituli@evl.fi

Naistenilta 12.3.2017 klo 18: Aale Tynni - Rouva Satakieli

Filosofian tohtori ja kriitikko Eija Komu pitää esityksen runoilija, suomentaja ja akateemikko Aale Tynnistä.

Illan juontaa seurakuntapastori Saara Roto, joka kanttori Anna-Liisa Forsströmin kanssa päättää tilaisuuden hartauteen. Kahvitarjoilu aluksi.

Tilaisuuden järjestää Someron vanhalla seurakuntatalolla Somerniemen kappeliseurakunta 

”Runoilija, suomentaja ja akateemikko Aale Maria Tynni syntyi Inkerin Kolppanassa 3.10.1913. Pakolaisperhe sai suomen kansalaisuuden 1922. Aale Tynni pääsi ylioppilaaksi 1932 ja valmistui filosofian kandidaatiksi 1936 Helsingin yliopistosta pääaineenaan kotimainen kirjallisuus. Esikoisrunoteos Kynttilänsydän ilmestyi 1938 ja viimeiseksi jäänyt teos Vuodenajat 1987. Aale Tynni kuoli Helsingissä 21.10.1997.

Aale Tynni katsoi olevansa ennen muuta runoilija, mutta hän oli myös olympiavoittaja. Hän sai kultamitalin 1984 Lontoon olympialaisten taidekilpailussa lyriikan sarjassa runollaan Hellaan laakeri. Hän oli myös merkittävä kulttuurivaikuttaja. Hän toimi aktiivisesti muun muassa Suomen Kirjailijaliitossa ja Minna Canthin seurassa. Akateemikon arvon hän sai 1982, joten hänestä tuli Suomen ensimmäinen naispuolinen akateemikko yhdessä Eeva-Kaarina Volasen kanssa.”   

Kiitos Laskiaistapahtumasta!

Laskiaistapahtuman tuotto oli 1400 euroa. Sillä tuetaan ystävyysseurakuntamme Avinurmen toimintaa sekä nimikkolähettiemme Kari Tynkkysen sekä Mari ja Seppo Paulasaaren työtä.

Kiitos kaikesta osallistumisesta!

Puhallinsoittoa torstai-iltana kello 19 Someron kirkossa

Lounais-Hämeen musiikkiopiston puhallinsoittimien opiskelijoita esiintyy torstai-iltana 2. maaliskuuta Someron kirkossa.  Konserttiin on vapaa pääsy.

Someron seurakunnan lehti-ilmoituksiin 24.2. pujahti virheellinen tieto tilaisuuden alkamisajasta.  Konsertti alkaa vasta kello 19.00 (ei 18, kuten lehdessä luki).

Yhteisvastuutempaus leipäsunnuntaina 26.3.

Yhteisvastuukeräys 2017 jatkuu pitkin kevättä!  Leipäsunnuntai eli paastonajan neljäs sunnuntai jää tänä vuonna jumalanpalveluksessa Marian ilmestyspäivän alle, mutta vietämme sitä Yhteisvastuutempauksessa seurakuntakeskuksessa 26. maaliskuuta.

Someron kirkosta saa tulla suoraan messusta kirkkokahveille ja yhteisvastuuarpajaisiin, ja kello kahteentoista mennessä alkavat myös leipäsunnuntain leipämyyjäiset, kiinalainen keittolounas (4 € / annos) ja virsijukeboksi!  Tule syömään, ostamaan vastaleivottua leipää sekä laulattamaan virsiä Yhteisvastuukeräyksen hyväksi! 
Arpoja myydään vain tämän tilaisuuden aikana (2 € / arpa, viitosella kolme), päävoittona käsin solmittu itämainen kynnysmatto (koko n. 73 x 125 cm, hapsuineen 144 cm).  Arvonta suoritetaan kello 13.45; tapahtuma päättyy kello 14.

Laskiaistapahtuma 26.2. klo 11-14

Seurakuntakeskuksen pihapiirissä ja päiväkerhon tiloissa:

Mäenlaskua (omat pulkat mukaan!), hevoskyytiä, koira-ajelua, fatbike-rata, lumikenkäilyä, valokuvasuunnistusta, "kynttiläpolku", pika-arpajaiset ja vesipajatso. Mahdollisuus tutustua paloautoon ja ambulanssiin. Päiväkerhon tiloissa: ongintaa, kasvomaalausta ja muuta mukavaa puuhaa. Myynnissä lettuja, grillimakkaraa, hernekeittoa (myös omiin astioihin), kahvia ja pullaa. 

Tapahtuman tuotto lähetystyöhön ja ystävyysseurakuntaamme Viron Avinurmeen.

Kynttilänpäivänä kirkossa siunataan kynttilöitä

Sunnuntaina 5.2. vietetään kynttilänpäivää.

Kynttilänpäivän nimi tulee keskiaikaisesta käytännöstä, että kyseisenä sunnuntaina ihmiset toivat kirkkoon kynttilöitä, joita siellä vuoden aikana poltettiin.

Somerolla palattiin vuosi sitten kynttilänpäivänä keskiaikaiseen käytäntöön ja siunattiin kynttilät, joita ihmiset toivat kirkkoon runsain määrin.  Tulevana kynttilänpäivänä halutaan jatkaa vanhaa perinnettä. Sekä Someron että Somerniemen kirkossa vietetään jumalanpalvelukset, jonne kaikki halukkaat saavat tuoda kynttilöitä. Ne siunataan seurakunnan käyttöön, jotta niistä olisi iloa ja toivontuiketta mahdollisimman monille ihmisille. Seurakunnassa käytetään runsaasti monenlaisia kynttilöitä, eniten kuitenkin kuluu kruunukynttilöitä.

 

"Kivikirkko"

Sunnuntaina 22.1. klo 13 Somerniemen puusta rakennetussa seurakuntatalossa vietetään jumalanpalvelusta, jonka teemana on KIVI. Pappina on Lilli-Irmeli Hintsa ja kanttorina Olli Salomäenpää. Lauluesityksistä vastaa nuorten ryhmä; Aino Kesäniemi, Aada Nikander, Aino Ojala ja Alma Ali-Yrkkö.

Voit tulla paikalla vähän etukäteen, varsinkin jos otat oman räsymaton mukaan. Meillä on tarkoitus rakentaa yhdessä seurakuntatalosta räsymatoin iloisen kodikas jumalanpalveluspaikka.

Innokas kiviharrastaja Pentti Manner tuo paikalle osan kivikokoelmistaan, kertoo harrastuksestaan kirkkokahvien lomassa, ja lupaa tunnistaa niitä kiviä, joita kukin tuo mukanaan.

Eli kivet taskuun ja räsymatto kainaloon ja tervetuloa Somerniemen seurakuntatalolle (Somerniemen kirkkotie 14)!

 

Nuortenillat alkavat

Perjantaina 13.1. "kuustoistvee"-ilta, eli ilta jo rippikoulun käyneille. 20.1. nuortenilta normaalisti. Illat seurakuntakeskuksen nuorisotiloissa klo 19-22.

Rippikouluryhmien kirkkoillat kirkossa

Keskiviikkona 18.1: kesä I klo 16, kesä II klo 17, kesä III klo 18, muualla riparin käyvät käyvät klo 19.

Tyttöjen ja poikien kerhot

Poikakerhot alkavat viikolla 3 ja tyttökerhot viikolla 4. Oinasjärven kerho alkaa 30.1.

Perhekerho

Perhekerho alkaa 24.1.2017 klo 10.00.

Jaana Viitamäen joulukonsertit

Somerniemen kirkossa torstaina 1.12. klo 18 ja

Someron kirkossa sunnuntaina 4.12. klo 18