Häät

hääpari riisisateessa

Vihkiminen on elämämme suurimpia juhlahetkiä. Kristillisessä avioliittoon vihkimisessä sitoudumme Jumalan ja todistajien läsnä ollessa virallisesti puolisoomme.

Päästäkseen vihille luterilaisessa kirkossa vähintäänkin toisen puolison on oltava rippikoulun käynyt luterilaisen kirkon jäsen ja toisen on kuultava johonkin kristilliseen seurakuntaan. Jos toinen puolisoista ei kuulu mihinkään kirkkokuntaan tai on muun kuin kristillisen seurakunnan jäsen, ei kirkollista vihkimistä voida suorittaa. Tällaiselle parille voidaan muualla tapahtuneen (esimerkiksi maistraatti) vihkimisen jälkeen suorittaa avioliiton siunaaminen.

Ennen vihkimistä pitää suorittaa avioliiton esteiden tutkinta. Tutkinta kestää viikon. Avioliiton tutkintaa voidaan pyytää kirkkoherran virastosta tai maistraatista. Kirkkoherranvirastossa sovitaan ”kuulutuksista”, eli päivä, jolloin parin puolesta rukoillaan seurakunnan jumalanpalveluksessa.

Vihkiminen voidaan suorittaa seurakunnan tiloissa tai muualla. Vihkiaika varataan soittamalla Someron seurakunnan päivystävälle papille (02-7214011) tai kirkkoherran virastoon. Toimitusvuorossa oleva pappi ottaa tämän jälkeen yhteyttä vihittäviin ja sopii käytännön asioista. Yleisin vihkipäivä on lauantai.

Jos vihkiminen tapahtuu seurakunnan tiloissa ja tilanteessa tarvitaan kanttorin palveluksia, tulee vihittävien ottaa yhteyttää kanttoriin musiikillisten asioiden selvittämiseksi.

Vihkimisessä tulee olla läsnä vihkiparin ja vihkijän lisäksi kaksi todistajaa. Tarvittaessa seurakunta järjestää vihkimiseen paikalle todistajat.