Pyhiinvaellus

Pyhiinvaellus on hengellinen matka johonkin pyhään paikkaan. Pyhiinvaelluksessa useat eri tekijät yhdistyvät kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi. Liike, luonto, pyhät paikat ja merkityksellisten asioiden äärelle asettuminen tekevät pyhiinvaelluksesta kokonaisvaltaisen kokemuksen. Pyhiinvaelluksen kokonaisvaltainen ulottuvuus rakentuu seitsemän ydinidean, avainsanan kautta. Avainsanoihin liitetään toisinaan myös pyhiinvaelluksen hengessä seitsemän symbolia. Yhdessä pyhiinvaelluksen avainsanat ja symbolit kertovat, mistä pyhiinvaelluksessa on kyse: konkreettisesta matkanteosta pyhän äärelle. Avainsanat ovat yksinkertaisuus, vapaus, kiireettömyys, hiljaisuus, huolettomuus, jakaminen ja hengellisyys/henkisyys.

Historiallien Hämeen härkätie joka polveilee läpi Someron on myös Jaakon tienä tunnettu pyhiinvaellusreitti, jonka päätepisteenä voidaan pitää jopa Santiago de Compostelaa Espanjassa. Suomalainen Jaakontie on pituudeltaan n. 240 km. Maastossa ja teiden varsilla sen merkintöjä on vain Turun ja Rymättylän välillä, mutta koko tien kattava opastus on sekä citynomadi.com -sivustossa että Nomadi-sovelluksessa. Suomalaisen Jaakontien varrella on kaksi apostoli Jaakobille omistettua kirkkoa (Renko  ja Rymättylä), neljä keskiaikaista kirkkoa (Lieto, Turun tuomiokirkko, Raisio ja Naantali) sekä uudempia kirkkoja (Somero, Koski, Marttila ja Tarvasjoki). Suomalaisen Jaakontien eteläisin kohta on Hanka Rymättylässä. Se on lauttaranta, josta on kesäisin yhteys Nauvoon. Sieltä voi vaeltaa Pyhän Olavin merireittiä Ruotsiin jatkaakseen kohti Santiago de Compostelaa.

Jaakontien ystävät ry on yhdistys, joka edistää pyhiinvaelluksia Santiago de Compostelaan johtavilla Jaakonteillä Suomessa, Espanjassa ja muuallakin Euroopassa mm. neuvomalla pyhiinvaeltajia ja kirjoittamalla pyhiinvaelluspasseja. Lisäksi yhdistys edistää pyhiinvaelluksia Suomessa ja tekee yhteistyötä Turun pyhiinvaelluskeskuksen kanssa.

Somerolla järjestetään pyhiinvaelluksia

Pieni pyhiinvaellusmelonta Somerniemen kirkolta Someron kirkolle.

26.6.2024 klo 17-

Kesällä 2024 jatketaan edellisenä kesänä aloitettua pyhiinvaellustoimintaa.

Pyhiinvaellusmelonta toteutetaan 8 kanoottiparin saattueena, johon tänä vuonna voivat kokeneet melojat liittyä omilla kanooteillaan. Retken vastuullisena järjestäjänä toimii tammelalainen Erärenki Oy. Pyhiinvaellus starttaa Somerniemen kirkosta hartaudella johon voivat osallistua myös muutkin kuin melomaan lähtevät. Somerniemen kirkon rannasta melotaan Someron kirkkorantaan pysähtyen tauolle Hovimäkeen. Pyhiinvaellus päättyy hartauteen Someron vanhassa kivisakastissa. Vaeltajille on järjestetty kyyti takaisin Somerniemen kirkolle.

Ilmoittautuminen ja lisätietoa tästä linkistä

Jaakontien polkupyöräpyhiinvaellus 5.-7.8.2024

Someron seurakunta järjestää Jaakontien ystävät ry:n kanssa polkupyöräpyhiinvaelluksen Rengosta Someron ja Marttilan kautta Turun tuomiokirkkoon. Matkanjohtaja toimii Kalle Elonheimo Jaakontien ystävät yhdistyksestä. Someron seurakunnasta mukana järjestelyissä ja polkemassa on Lilli-Irmeli Hintsa.

Pyöräilypyhiinvaellus alkaa matkaan siunaamisella Rengon Pyhän Jaakobin kirkossa maanantaina klo 13.30 ja päättyy keskiviikkona iltapäivällä messuun Turun tuomiokirkossa. (Messu alkaa klo 14.)
Päivämatkat ovat 47-62 km, ja matkanopeus sovitetaan maaston ja osallistujien mukaan. Ensimmäinen yö nukutaan Letkun kyläkoululla ja toinen yö Marttilan seurakuntatalolla, joissa pitää olla oma makuualusta ja -pussi. Yöpymispaikoissa on mahdollista ladata sähköpyörä.
Ilmoittautuminen alkaa perjantaina 17.5. Someron seurakunnan nettisivujen kautta. Osallistujia voidaan ottaa enintään 20. Jokainen osallistuja saa pyhiinvaelluspassin, johon kerätään leimoja matkan varren kirkoista. Matkassa on mukana huoltoauto, joka kuljettaa pyhiinvaeltajien varusteet.
Osallistumismaksu on 40 € ja se sisältää ohjelman lisäksi yhteismajoitukset, tavaroiden kuljetuksen huoltoautossa sekä ruokailut maanantain iltapalasta keskiviikon aamupalaan.

Someron seurakuntakeskuksesta (Härkäläntie 1) järjestetään kuljetus 5.7. Renkoon pyhiinvaeltajille sekä heidän polkupyörilleen, ja paluukyyti Turun tuomiokirkosta 7.8. seurakuntakeskukseen.
Hämeenlinnan asemalta järjestetään kuljetus klo 11.45 pohjoisesta ja 12.09 etelästä saapuvilta IC-junilta Renkoon. Tämä kuljetus pitää varata ilmoittautumisen yhteydessä ja se maksaa 15 €.

Ilmoittautuminen polkupyöräpyhiinvaellukselle tästä linkistä