Jukka Saarela

Katoavat ja katoamattomat aarteet

Kokoonnuimme maaliskuun alussa juhlimaan Someron perheneuvonnan 30-vuotistaivalta aiempien perheneuvojien ja kirkkoherran kanssa. Tilaisuudessa muisteltiin menneitä, hahmotettiin tulevaa ja mietittiin nykypäivän toimintaa. Esille tuli perheneuvonnan ansioita mutta toisaalta myös epävarmuuksia perheneuvonnan tulevaisuuden suhteen. Keskustelussa perheneuvonta nähtiin eräänä kirkon aarteista, jonka paikallinen jatkuminen on uhattuna yhteiskunnallisten muutossuunnitelmien myötä.

Äitienpäivä

Tulevana sunnuntaina on äitienpäivä. Siteeraan sen vuoksi Lauri Viidan äitiyttä korostavaa klassikkorunoa Alfhild: ”Äidit vain, nuo toivossa väkevät, Jumalan näkevät. Heille on annettu voima ja valta kohota unessa pilvien alta ja katsella korkeammalta”. Runo on kaunis ja palauttaa mielen lapsuuteen.

Susien ruokkimisesta

Luin kerran vanhan intiaanitarinan. Siinä isoisä lohduttaa epätoivoista pojanpoikaa kertomalla epätoivon ja toivon olevan vahvoja kuin susi. Poika haluaa tietää, kumpi näistä susista voittaa. Isoisän vastaus on, että se, jota ruokit. Tarina on vaikuttava, mutta herättää kysymyksen, mitä ruokkimattomalle sudelle käy, mitä se tekee tilanteessa, jossa se jätetään nälkään? Perusteltu vastaus tähän kysymykseen on, että susi tulee nälkäisenä yhä aggressiivisemmaksi.