Hiljaisuuden jooga ®

Ihminen muuttuu koko elämän ajan. Omassa kasvutarinassani olen löytänyt uuden tavan rukoilla, levätä ja löytää kaiken keskelle rauhaa. Löysin pari vuotta sitten elämääni Hiljaisuuden joogan.

Jooga on tuhansia vuosia vanha monimuotoinen traditio ja harjoitusmenetelmien kokoelma. Tutkimusten mukaan se on ilmeisesti ollut alun perin maailmasta luopuneiden askeettien harjoitusmetodi, joka on liittynyt heidän kurinalaiseen elämäntapaansa. Jooga-asennot ja harjoitukset ovat kehittyneet vuosituhansien ajan.

Varhaisina aikoina joogaan liittyi tiukkaa asketismia, ankaraa harjoittelua ja itsekuria. Myös kristillisyyteen on alusta alkaen kuulunut jossain määrin kilvoittelua, paastoa ja hengellisisä harjoituksia. Kristinuskossa on kuitenkin keskeistä armo-oppi, jonka mukaan ihminen pelastuu sellaisena kuin hän on. Kristitylle jooga ei ole pelastuskysymys tai pyrkimys tulla paremmaksi ihmiseksi. Hiljaisuuden jooga on apuväline muiden joukossa, jolla voi parantaa elämän laatua, avata mieltä hiljentymiseen ja rukouksen tilaan sekä lisätä kehon hyvinvointia.

Hiljaisuuden joogan hengellisyys linkittyy kristillisyyden alkuajoista nousevaan suuntaukseen, luostareiden ja retriittien vaatimattomaan elämäntapaan, jossa vetäytyminen, yksinkertaisuus ja säännöllinen rukouselämä ovat keskiössä. Siinä liitytään kuuntelevaan rukoukseen eli kontemplaatioon, kokemuksellisuuteen ja ikiaikaiseen hiljaisuuden viljelyyn, johon liittyy sisäisen rauhan etsintää ja rukous joka laskeutuu sydämeen asti.

Hiljaisuuden jooga on sairaalapastori ja joogaopettaja Heli Harjunpään kehittämä joogamuoto, jonka hän määrittelee näin: ”Hiljaisuuden jooga on kristillinen harjoituskokonaisuus, jossa yhdistyvät kehollinen harjoitus, mielen hiljentymisen harjoitus ja hengellinen harjoitus.”

Siinä käytetään yksinkertaisia ja monille tuttuja joogaharjoituksia tuomaan keholle hoitoa ja lisäämään kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Piispa Mari Leppäsen sanoin: ”Hiljaisuuden joogan harjoitus on matka itseen ja sisäiseen hiljaisuuteen. Hiljaisuuden jooga hoitaa ihmisen kehoa, mieltä ja sielua. Se liittää ihmisen osaksi merkityksiä, jotakin suurempaa. Se on armollista, lempeää ja kaikille sopivaa. Hiljaisuuden joogaa harjoittamalla levoton mieli tyyntyy, sisäinen rauha vahvistuu ja ihminen voi avautua myös Jumalan valolle. Vanhat rukoukset ja mystiikan traditio kiinnittyvät harjoitusten kautta arkeen. Hiljaisuus ja harjoitukset yksinkertaisesti vain hoitavat ihmistä kokonaisvaltaisesti ja sen kautta saa liittyä osaksi kristillistä hiljaisuuden viljelyn traditiota.”

Hiljaisuuden joogan tavoitteena on, että osallistuva saa kokemuksen Jumalan rakkaudesta, jossa voi luopua kaikesta suorittamisesta, ja levätä aivan kokonaisena, fyysisenä ja henkinä olentona vahvemman kannateltavana.

Se hyvä minkä hiljaisuuden joogasta saa, on tarkoitus antaa eteenpäin; suhtautua lämmöllä ja myötätunnolla toisiin ihmisiin, eläimiin ja koko luomakuntaan.

Valmistun marraskuun puolivälissä hiljaisuuden joogan ohjaajaksi, ja aion ottaa sen yhdeksi työvälineeksi papin pyörälaukkuun. Kenellä tahansa on mahdollisuus tulla kokeilemaan hiljaisuuden joogaa. Hengähtämään ja pysähtymään. Marras-joulukuun vaihteessa ohjaan neljän kerran ”jouluun valmistavan joogan”, jonka ajatus on tuoda levollisuutta ja rauhaa juuri siihen vuodenaikaan, joka monelle on kaikkein kiireisin ja synkin.

Kokoontumiskerrat ovat klo 18 Somerniemen seurakuntatalolla
18.11., 25.11., 2.12. ja 9.12.

Tarvitset mukaan joogamaton, villasukat ja viltin. Pukeudu lämpöisiin ja joustaviin vaatteisiin. Etukäteisosaamista ei tarvita.

Ennakkoilmoittautuminen 14.11. mennessä
lilli-irmeli.hintsa@evl.fi, 0447214012