Väreissä

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

“Sä vaan tahtoisit nähdä väreissä tän Luojan luoman maailman, mut just nyt kaikki hyvä näkyy sulle harmaana” Juhani Tikkanen - Väreissä

Punainen, sininen, keltainen, vihreä.. kouluvuosi on ukrainalaisten oppilaiden kanssa alkanut esimerkiksi värien kertaamisella. Tärkeitä sanoja arkikäyttöön, mutta värit voivat olla myös tärkeitä sanoja oman itsensä ja maailman ymmärtämiseen. Itse hahmotan oman maailmani vahvasti värien kautta. Jokaisesta sanasta päähäni piirtyy jonkinlainen kuva, jonka keskiössä on minulle värit. Itselleni värit ovat siis hyvin tärkeitä paitsi niissä olevan kauneuden, myös oman maailmankatsomukseni kannalta.

Värit tuovat elämään iloa, ja yhdistämme tiettyjä värejä ilon tunteeseen. Kuinka ihanaa onkaan katsoa syksyllä lehtien kaunista värikimaraa tai saada iloa sadepäivään kirkkaan värisistä sadevaatteista? Mieli nauttii värien näkemisestä ja päivä on heti hieman parempi.

Mutta entä jos emme enää nää elämässä yhtä paljon väriä kuin aikaisemmin? Mitä jos mieli laahaa maassa ja ympärillä näkyy vain harmaata? Tällaisia jaksoja on varmaan lähes kaikilla jossain vaiheessa elämää, mutta joillakin jaksot pitkittyvät. Tärkeää näissä tilanteissa on tulla kuulluksi. Kysele siis kuulumisia rohkeasti ja keksi jotain tekemistä jonka aikana voisi vaihtaa edes muutaman sanan. Tällainen pieni teko voi palauttaa värejä takaisin jonkun elämään, ja kukapa ei siitä pitäisi?

 

Roosa Joosela