Työ Jumalan taloudenhoitajana

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Mieti hetki lahjojasi. Kerääntyykö listalle nopeasti paljon Jumalan sinulle lahjoittamia asioita vai tunnetko olevasi lahjaton? Jos tunnistit yhdenkin lahjan, mieti miten olet sitä käyttänyt. Oletko saanut palvella sillä jotakuta kanssakulkijaa tai onko sen käyttäminen tuonut Jumalan nimelle kunniaa? Vai onko se koitunut kiusaukseksi houkuttelemalla tavoittelemaan itselle menestystä?

Tulevan sunnuntain evankeliumitekstissä (Luuk. 16: 1-9) puhutaan rikkaasta miehestä, jolla oli taloudenhoitaja. Jumala on tuo rikas mies ja me hänen antamiensa lahjojen taloudenhoitajia. Jumala on kutsunut meitä käyttämään lahjoja uskollisesti tarkoittamallaan tavalla kuten myös Jukka Leppilammen kappaleessa Minun käteni soi sanotaan: ”Minä luojalta kaksi kättä sain. Luoja kuiskasi; ”Rakasta niillä.” Otan kädet käyttöön, odota vain. En voiman suo salassa piillä.” Evankeliumin taloudenhoitaja kuitenkin tuhlasi miehen omaisuutta ja meilläkin saattaa usein olla olo kuin laulun henkilöllä: ”Mutta en oppinut rakastamaan, minun käteni taskuihin jäivät.”

Olipa alun lahjalista tyhjä tai täysi ja lahjojen käyttäminen uskollista tai epäonnistunutta saamme sellaisenaan mennä joka päivä Jeesuksen luokse. Hän haluaa meidän kysyvän, mitkä ovat lahjojamme ja miten niitä tulisi käyttää. Voimme pyytää kuten laulussa: ”Jumala, Sinulta käteni sain. Koko sieluni Sinua kiittää. Minun käteni ovat kanava vain. Mitä tahdot, se tee, se riittää.” Myös ensimmäisessä Pietarin kirjeessä on rohkaisevat sanat: ”Palvelkaa kukin toistanne sillä armolahjalla, jonka olette saaneet, Jumalan moninaisen armon hyvinä haltijoina. Joka puhuu, puhukoon Jumalan antamin sanoin, ja joka palvelee, palvelkoon voimalla, jonka Jumala antaa, jotta Jumala tulisi kaikessa kirkastetuksi Jeesuksen Kristuksen kautta.” (1. Piet. 4: 10-11)

Tärkein meille annettu lahja on elämä ja tärkein armolahja Jumalan Jeesuksen sovitustyön kautta meille valmistama iankaikkinen elämä. Koska rahalla ei pääse taivaaseen, evankeliumitekstin taloudenhoitajan tavoin saamme luottaa maailman silmissä ”väärään” rikkauteen eli syntisten ystävään Jeesukseen, joka ottaa meidät kerran iäiseen asuntoon, taivaaseen. Kun omistamme tämän totuuden sydämessämme, meillä on mahdollisuus vapauttaa ajallinen elämämme, taitomme ja varallisuutemme Jumalan käyttöön ja toisten palvelemiseen.

Saara Nikander, Lohjan Seurakunta