Teille on syntynyt Vapahtaja

Jouluevankeliumissa Jumala lahjoittaa keskellä arkea muutamille todistajille erityisen kokemuksen. Laumaansa vartioiville paimenille ilmestyy yhtäkkiä Jumalan sanansaattaja, enkeli: “Älkää pelätkö. Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä” Jumalan sanan ensimmäinen teko on vapauttaa paimenet pelosta. Pelkoa vastaan asetetaan suuri ilo. Paimenet eivät ainoastaan jää kuuntelemaan heille julistettua Jumalan sanaa, vaan he lähtevät liikkeelle. He haluavat nähdä sanan, jota heille julistettiin. Kun he ovat nähneet Jeesuksen, he palaavat takaisin töihinsä kiittäen ja ylistäen Jumalaa.

Kertomus paimenista on kertomus ensimmäisen seurakunnan, sanan kuulijoiden ja ylistäjien, syntymisestä.  Mekin voimme löytää itsemme paimenten joukosta seurakunnan keskeltä. Seurakunnalle lahjoitetaan kokemus Jumalan läsnäolosta.  Tähän kokemukseen liittyy Jumalan sana, joka lähettää meidät liikkeelle katsomaan sitä, mitä sanoma Kristuksesta konkreettisesti merkitsee. Ja kun Jumalan sana kohdataan todellistuneena, seuraa kiitos ja ylistys. Arki jatkuu kuitenkin. On palattava töihin, jatkettava arjen askareita. Jotakin on kuitenkin muuttunut.  Jumala on koskettanut.

Riemullista Vapahtajamme syntymäjuhlaa

Jaakko Knuutila