Tehkää tie Kuninkaalle

Tuleva sunnuntai on jo kolmas adventinajan sunnuntai. Valon määrä adventtikynttelikössä lisääntyy. Joulu on jo lähellä. Kirkot on puettu violettiin väriin. Violetti väri kristillisessä symboliikassa kertoo paaston ajasta. Paastonaika ennen suurta juhlaa on odotuksen, valmistautumisen, katumuksen, itsetutkistelun ja hengellisen syventymisen sekä lähimmäisenrakkauden osoittamisen aikaa.

Sunnuntain aiheena on 'Tehkää tie Kuninkaalle' ja päivän raamatullisena keskushenkilönä on Johannes Kastaja. Johannes Kastaja oli tienraivaaja ja viestintuoja. Hän kulki kehoittaen kansaa katumuksen ja parannuksen tekemiseen. Johannes julisti myös Jeesuksen, Vapahtajan tulemista maanpäälle.

Mistä Johannes halusi ihmisten tekevän parannusta? Mitä sinulle tulee mieleen? Minulle herää mm. seuraavaa: Vääränlaiset ajatukset, sanat ja teot, kuten oman edun tavoittelu, pahat puheet, valehteleminen, toisten alentaminen, itsen korostaminen, kateus, riidat, liika touhuaminen, huolehtiminen ja murehtiminen, riitänkö ja kelpaanko pohdinnat sekä vieraantuminen ja etääntyminen Jumalasta. Asiat, jotka erottavat, vievät meitä kauemmaksi toisista ihmisistä, itsestä ja Jumalasta. Yksinkertaisesti sanottuna synti. Asiaa voi miettiä myös kymmenen käskyn näkökulmasta. Kun tunnistat ja tunnustat, että kuulostaa tuttulta ja tarvetta muuttumiseen on, olet jo hyvällä tiellä. Jumalan hienovarainen ohjaus on saanut koskettaa. Olemme Jumalan työstettävänä, hänen avullaan ja voimastaan.

Johannes julisti parannuksen teon lisäksi evankeliumia, ilosanomaa - Jeesuksen tulemista. Jeesuksen, joka tulisi pelastamaan maailman ja kantamaan syntimme ristille. Jeesus Jumalana nostaa totuudessa esille sen, millaisia me ihmiset olemme. Hän tietää todellisen tilamme, rosoisuutemme. Kaiken sen millä olemme rikkoneet Jumalaa, toisia ihmisiä ja itseämme vastaan. Hän ei meitä jätä ja hylkää vaan rakkaudella hyväksyen armahtaa jokaisen pyytävän ja hänen luokseen tulevan ihmisen. Jeesus ottaa kantaakseen syntimme harteilleen ja vapauttaa meidät taakasta. Näin toteutuu Jumalan pelastussuunnitelma ihmisen hyväksi. Jumalan lahjana saatu uskon tie elämässä tuo uuden mahdollisuuden eteemme: epäonnistuja löytää toivon, väärintekijä tunnustaa ja saa anteeksi, arvottomuutta kokeva löytää arvonsa Jumalan luomana ja armahdettu armahtaa toisia.

Jumalan lahjoittamat hengen hedelmät (Gal. 5): rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys ja itsensähillitseminen saavat mahdollisuuden lisääntyä. Meissä niin monella lailla keskeneräisissä ihmisissä. Muutos on hidasta. Välillä takapakkia reippaasti ottaen ja kompastellen, mutta ei lannistuta. Uusia mahdollisuuksia toimia toisin tulee varmasti eteen elämän tiellä. Jumalan kärsivällisyys meitä ihmisiä kohtaan kestää. Täydellisyyttä ei Jumala meiltä vaadi vaan armahtavaisuutta itseä ja toisia ihmisiä kohtaan. Sekä uskossa luottamista Jumalan lupauksiin: synnit saadaan anteeksi ja pelastus kuolemasta iankaikkiseen elämään, Taivaan kotiin. Joulun Kuningas, Jeesus saa valaista ja ravita näin elämämme.

Oi Jeesus, armon tuoja, nyt sydän avaja,

ja uuden mielen luoja, tie itse valmista.

Voi, jospa minäkin huoneesi olla voisin,

niin kiitokseni toisin sinulle, armoisin.

Päivänvirsi 7:4

Levollisen armollista joulun valmistelua ja odotusta

Virpi Ryhtä
Suntio-vahtimestari