Suuremman saavutettavissa

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Suuremman saavutettavissa

En osaa sanoa tarkkaa aikaa, milloin ensimmäistä kertaa siihen havahduin. En tiedä oliko se silloin, kun kohtasin lapsen, joka ei osannut kääntää kirjan sivua. Vai oliko se silloin, kun ystäväni oli kanssani kahvilla, mutta ei kuunnellut minua. Vai oliko se silloin, kun näin aikuisen, joka ei katsonutkaan autoja suojatietä ylittäessään.

Vai hetkinen, olinko se sitten minä, joka ei valinnutkaan lukemiseksi kirjaa. Minä, joka en kuunnellut ystävääni kahvilla. Minä, joka ylitin suojatien katse alaspäin. En osaa sanoa tarkkaa aikaa, milloin havahduin siihen, että olemme liian usein älylaitteidemme hallinnassa. Emme aina keskity oikeaan hetkeen ympärillämme, vaan tarkastelemme todellisuutta älylaitteista. Tuntuu siltä, että olemme varpaillamme. Olemme valmiina reagoimaan älylaitteen kutsuun välittömästi. Olemme koko ajan tavoitettavissa, vaikka ei tarvitsisi. Kuljemme älylaitteet liimattuna käteemme ja pyyhimme päivityksestä toiseen. Tiedämme kaikesta vähän, mutta mistään emme tarpeeksi. Kuljemme varpaillamme olematta koskaan missään koko jalkapohjalla. Kaikki voi yhtäkkiä muuttua, uusi klikkiotsikko voi tulla ja täytyy tietää jo jostakin vähän.

Mutta, en tiedä milloin havahduin siihen uudestaan. Olikohan se silloin, kun lapsien kanssa pohdimme mitä tarkoittaa, että on turvassa ja että Jumala pitää huolta. Vai olikohan se silloin, kun en saanut unta, laitoin älylaitteen pois ja mielessäni muistelin lapsuudesta tuttua virttä ja uni tuli huomaamatta. Vai olikohan se silloin, kun astuin kivi sydämellä kirkkoon, kuulin tutut sanat alttarilta ja kivi vierähti pois. En tiedä milloin havahduin siihen uudestaan, että on olemassa paikka, johon voi astua koko jalkapohjalla. Paikka, jossa voi seistä jykevästi ja kokea, miltä tuntuu olla oikeasti saavutettavissa tässä hetkessä. On olemassa paikka, jossa voi olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Pysyvyys, joka pitää huolta ja johon voi luottaa. Ajattele, että on olemassa paikka, jossa kännykän sijaan soi sydän ja sielu.

Näin paaston alkaessa haastan sinut tarkastelemaan omaa älylaitteesi käyttöä. Tarkastele, kuinka usein se on kädessäsi. Mieti, mistä jäät paitsi, kun katsot maailmaa älylaitteen kautta. Uskoisitko, että jos annat sen olla itsestäsi vähän kauempana, voit olla Suuremman saavutettavissa.

Hyvä Jumala,
Pidä jalkamme tukevasti maassa silloin, kun ne liikkuvat levottomasti.
Näytä meille, että Sinun pysyvyytesi on läsnä muuttuvassa maailmassa.
Silloin kun tuntuu, että pitäisi olla kaikissa paikoissa yhtä aikaa,
anna meidän olla eniten tässä
Sinun saavutettavissasi.

Aamen

 

Asta Haukioja
Varhaiskasvatuksen ohjaaja