SIUNAUSTA

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Muutama vuosi sitten sain ystävältä lahjaksi korun. Hopean värisessä ketjussa roikkuu pieni suorakulman muotoinen metallilaatta. Kun katsoo tarkasti tuota pienen pientä metallilaattaa, näkee sen pinnassa jotain raapustusta, oudon näköisiä merkkejä. Korun mukana tuli kortti, missä selitettiin, mitä nuo oudot merkit olivat. Kyseessä oli kopio pienestä hyvin vanhasta hopearullasta joka löydettiin Jerusalemista 1970-luvulla. Tuo hopearulla oli tehty yli kaksi ja puoli vuosituhatta sitten. Tuo raapustus minun korussani ja tuossa hopearullassa oli itse asiassa Herran siunaus kirjoitettuna muinaisheprealaisin kirjaimin.

Tänään perjantaina 1.7. on Aaronin nimipäivä. Hyvää nimipäivää Aarot ja Aaronit. Vanhasta Testamentista löydämme Aaronin, ylipapin, Mooseksen veljen. Silloin kun Israelin kansa vaelsi  pois Egyptin orjuudesta kohti luvattua maata, sai Aaron tehtäväkseen siunata Israelin kansa tällä siunauksella.

Jokaisen messun lopussa pappi siunaa messussa kävijät, ja netistä messua seuraavat, tällä hyvin vanhalla Aaronin siunauksella, eli Herran siunauksella. Jokaisen kasteen, avioliittoon vihkimisen, avioliiton siunaamisen, hautauksen ja hartauksen lopussa on Herran siunaus, jolla siunataan kaikki läsnäolevat. Siunauksessa toivotetaan ja rukoillaan Jumalan läsnäoloa ja huolenpitoa. Katekismuksesta luemme: "Elämme joka päivä Jumalan siunauksen varassa. Hänen hyvyytensä ja armonsa ympäröi meidät. Herra varjelee elämämme, vaikka emme hänen rakkautensa teitä aina tunnekaan. Hän antaa meille sisäisen rauhan, joka kantaa elämän rikkinäisyydenkin keskellä."

Siunaus on siis kaikkea hyvää, jota vain Jumala voi meille antaa. Se ei kuitenkaan tarkoita vain maita ja mantuja, menestymistä ja hyvinvointia, vaan Jumalan läsnäoloa kaikissa elämän vaiheissa, niin onnen hetkissä kuin vaikeuksien, epävarmuuden, huolten ja kärsimyksen keskellä.

Kun omassa elämässäni on ollut paljon huolia läheisistäni, heidän terveydestään ja hyvinvoinnistaan, olen iltarukouksen lopuksi rukoillut Herran siunauksen me-muodossa. Olen siinä rukoillut Jumalan hoivaa, välittämistä ja turvaa kaikille läheisilleni ja minulle, rauhaa huolien keskelle ja luottamusta Jumalan varjelukseen, luottamusta siihen, että mitä tapahtuukin, niin Jumala kantaa ja tukee. Helmikuun jälkeen olen sisällyttänyt tähän rukoukseen ei vain lähimmäisiäni ja itseäni, vaan koko nykyisen maailmantilanteen.

Meidät kaikki on kutsuttu siunaamaan toisiamme, jopa vihamiehiämme. Roomalaiskirjeessä sanotaan: "Siunatkaa niitä, jotka teitä vainoavat, siunatkaa älkääkä kirotko." Herran siunauksella voi siunata läheisiään, tuttaviaan, kiusaajiaan, koko maailmaa. Jumalan siunaus on jotain, mitä me kaikki tarvitsemme jokaisessa elämämme vaiheessa. Silloinkin kun elämässä on vaikeaa me saamme luottaa Jumalaan ja jäädä hänen siunauksensa alle. Niinpä toivotankin sinulle:

Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua. Herra kirkastakoon kasvonsa sinulle, ja olkoon sinulle armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi ja antakoon sinulle rauhan. Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.

 

Sari Lahdenranta

Someron seurakunta