Rentouttavaa joulunaikaa

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Joulunodotus alkaa virallisesti ensimmäisestä adventista. Ihmiset suhtautuvat joulunalusaikaan eri tavoin, toiset eivät mielellään halua kuulla puhuttavan jouluasioista ennen tuota adventin aikaa, kokevat ehkä stressiä jouluvalmisteluista ja lahjahankinnoista - jotkut taas viettävät joulun yksin tai töissä, eikä joulu sinänsä tuo juhlaa arjen keskelle.

On myös se toinen ihmisryhmä, johon kuulun myös itse: he kuuntelevat salaa joululauluja autoa ajaessaan jo syyskuun lopulla ja ostavat ensimmäiset lahjat ennen kesää. Joulukortit tuli askarreltua kesällä, ja aaton herkkujen reseptit on valittu jo hyvissä ajoin. Se, mikä ystäväpiirissäni aiheuttaa eniten ihmetystä on se, että harrastan "kauppakeskusterapiaa" joulunaikaan: en välttämättä osta mitään, mutta istun kahviloissa, teen ikkunaostoksia ja ennen kaikkea aistin joulun tunnelmaa. On kiirettä, suunnitelmia, salaisuuksia, perinteitä, jotain uuttakin.

Tärkeintä joulunodotuksessa on varmasti tunnelman saavuttaminen, ja kun joulu vihdoin koittaa, siitä nauttiminen ja rauhoittuminen. Se, että kiireen tauottua saat olla ja nauttia joulustasi - sillä omalla, parhaaksi katsomallasi tavalla. Toivon, että tänä jouluna saavutat sen, mikä sinulle on tärkeintä. 

Elina Lemberg-Kärki