Rakkaimpani

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Isäni, äitini, puolisoni, lapseni, ystäväni. Keitä ovat sinulle ne kaikkein rakkaimmat? Lemmikkini, autoni, puhelimeni, mökkini. Mitä ilman et voisi elää? Ja entä sitten, kun ne otetaan pois?

Viimeisen puolen vuoden aikana olen joutunut kuulemaan yllättävän monen ystäväpariskunnan avioerosta. Joissakin tapauksissa se on tapahtunut sopuisammin, joissakin tapauksissa riitoja selvitetään käräjäoikeudessa saakka. Nämä avioerot ovat tulleet minulle yllätyksinä ja ovat aina pysäyttäneet. Olin kuvitellut, että kolmisäikeinen lanka ei helposti katkea. Nämä erot ovat saaneet minut miettimään myös omaa parisuhdettani ja suhdetta Jumalaan.

Niin karulta kun se kuulostaakin, minun on pystyttävä sanomaan puolisolleni, että hän on tärkeysjärjestyksessä toinen. Jumala on ensimmäinen. Mutta kuinka usein toteutan tätä arvojärjestystä? Varsin usein ykköspaikalla komeilee muovista, metallista ja lasista koottu litteä valoa hohtava näyttö, kooltaan 55, 15 tai 6,1 tuumaa. Ja tämän jälkeen hopea- ja pronssisijat jaetaan harrastusten, ystävien ja kotitöiden kesken. Tämä pakottaa puolisoni kauas prioriteettilistani kärkikahinoista. Ja entä Jumala? Missä on Hänen sijoituksensa minun listallani? En kehtaa edes laskea.

Entä sitten kun näitä listan ensimmäisiä asioita otetaankin pois? Eikä kyseessä ole omasta tahdosta tehty elämäntaparemontti tai muu kokeilu, vaan pakko. Yllättävät potkut töistä, etkä pystykään maksamaan unelmakotisi lainaa. Parisuhdeneuvonnasta huolimatta edessä on eropaperi allekirjoitettavaksi. Mökiltä viikonloppuna kotiin palatessa syöksähtääkin hirvi suoraan auton eteen. Mitä on jäljellä silloin, kun ei ole enää mitään?

“Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.”

Jumala on ollut ennen minua ja ennen puolisoani. Jumala on ollut ennen puhelinta, tietokonetta ja televisiota. Jumala on ollut ennen mitään muuta. Kun kaikki muu poistetaan, jää jäljelle sen kaiken Luoja. On vain Hän, johon voimme turvata, kun mitään muuta ei ole. Pidä siis huolta kaikkein tärkeimmästä suhteestasi rukoillen ja Raamattua tutkiskellen.

Rakas Jumala, kiitos että saan puhua sinulle. Puhu sinä minulle. Opeta vaalimaan suhdettamme. Siunaa läheisiäni ja rakkaimpiani.

 

Karri Koistinen

Lähetystyöntekijä, diasporatyö Ateena