Puhetta uskosta

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Maailma on uskomuksia täynnä. Erilaisia ajatuksia. Toisia pidetään todempina kuin toisia. Osaa ratkaistaan tiedon avulla. Jotkut ylittävät tiedon  rajat.  On vähän merkitseviä ja paljon elämäämme vaikuttavia.

Kristillinen usko on enemmän kuin uskomus. Kyseessä on elämän syvimmän olemuksen asia. Jumalan ilmoitus ratkaisee elämän suunnan. Antaa mielekkyyttä. Luo toivon tulevaisuuteen.

Professori Miikka Ruokanen sanoo:

”Usko ei rajoitu mihinkään ihmispsyyken alueeseen tai kykyyn kuten järkeen, tahtoon tai tunteeseen. Usko koskettaa koko ihmistä – ennen muuta sitä hänen salaisinta sisintään, jota hän ei edes itse tunne.”

Luther tarkoittaa samaa sydämeemme viitaten:

    ”Usko löytyy vasemman nännin takaa ”

Usko ei ole tietämystä vastaan, vaan ylittää tietomme rajat. Jopa tekee tiedosta mielekkään. Usko antaa koko elämän tarkoituksen. Uskon tähden  tietokin on hyväksemme.

”En pyri ymmärtämään, että uskoisin, vaan uskon, että ymmärtäisin”, virkkaa  Anselm Canterburyläinen.

Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus on pääsiäisen sanoma. Pääsiäisaikaa vietämme  helatorstaihin saakka, eräässä mielessä aina helluntaihin asti. Meillä on ilo Vapahtajamme ylösnousemuksesta. Elämä on voittanut, kuoleman valta on murrettu. Elämä on edessämme, ikuinen, taivaan kirkkaudessa.
Lauri Koskenniemi lausuu:
”Evankeliumin saarna Kristuksesta oli kristinuskon syntyessä Jumalan voima autuudeksi jokaiselle, joka uskoi. Samoin tämä saarna on osoittanut sittemminkin kaikkina aikoina autuaaksi tekevän voimansa kaikissa uskovissa sieluissa.,ja se on osoittava voimansa aikojen loppuun asti, niin totta kuin Jumala on Jumala.”     
3. sunnuntain pääsiäisestä 21.4.2024 nimi latinaksi on  Jubilate, riemuitkaa.
Matias Roto
Rovasti
Prinsessan puoliso
Vuoden somerolainen 2012