Pahoinvoiva nuoriso ennen ja nyt

Erään lehden nuortenpalstalla oli 1980-luvulla otsikko: "Nuoret näkevät tulevaisuuden epätoivoisena". Joku oli piirtänyt samalle palstalle kuvan, jossa oli kauhistuneen näköinen nainen, kaksi kättä stop-merkin tapaan ja teksti "ei ydinaseille". Leikkasin ja liimasin ne leikekirjaani. Olivatko nuoret silloin parempi vointisia, kuin nykyisin, mietin lukiessani nuorten pahoinvoinnista. Istuessamme teini-ikäisten serkkujeni kanssa ukin syntymäpäivillä serkkuni Matti oli lukenut jostain, että räjähteitä on maailmassa niin paljon, että jos ne jaettaisiin henkeä kohti, niitä olisi enemmän, kuin tonni yhdelle. - "Jokaiselle sanotaan, että otapa tuosta tikapuut ja kiipeä oman kasasi päälle", hän naurahti. Nauroimme hänen vitsilleen, vaikka ajatus ahdisti.
Oliko meillä sitten jotain enemmän, kuin monilla nykynuorilla. Varallisuutta ja muotivaatteita oli ainakin vähemmän. Itse käytin koulussa pari vuotta yhtä ja samaa vaatepartta, johon kuului veljeni vanha, nyloninen rippipaita, joka oli värjätty lilaksi.  Eikä Matin perheelläkään ollut mitään muotivaatteita, vaikka heidän äiti oli töissä "muoti liikkeessä", hän myi muille.
Meillä oli huolehtivat vanhemmat ja meidät oli kastettu kuulumaan kirkkoon. Saimme välillä kotiseuroissa kuulla pappien opetusta ja me kaikki kävimme rippikoulun. Usko, joka kantoi isovanhempia ja vanhempia on kantanut myös minua läpi elämän vaikeiden aikojen. Se on antanut iloa ja ystäviä, vaikka jotkut lähtivätkin toiselle tielle viinan ja tupakan huuruisten iltojen pariin. Heistä useat ovat jo kuolleet ennenaikaisesti.
Itse en voi kuvitella muuta elämää, kuin Jeesuksen seuraamisen. Hän kantoi maailman synnit ja myös minun syntini. Vaikka elämäni pahimmissa paikoissa ja erityisesti veljeni kuollessa, suru ja tuska painoi minut alas, tiesin koko ajan, etten ole yksin, tunsin Jeesuksen rakkauden sisimmässäni. Surussani, tuskassani ja ikävässäni lohdutuksen antoi sanat Raamatusta: "Kansa, joka pimeydessä istui, näki suuren valkeuden, ja jotka istuivat kuoleman maassa ja varjossa, niille koitti valkeus". Matt 4:16.  "... ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti." Matt 28:20

Tarja Kauppinen emäntä
freelancer ja seurakunnan vapaaehtoistyöntekijä