Pääsiäisen ihme

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Pääsiäinen on kristikunnan suuri ihmeen sävyttämä juhla. Kun hiljaisen viikon tapahtumat ovat vielä päällimmäisenä mielessä, suuren ilon päivä on kuin sumun peitossa. Juuri tätä kirjoittaessa olemme saaneet kuulla taas ikäviä uutisia koulumaailmasta. Suru saa miettimään elämän tarkoitusta aivan uudella tavalla. Miten jaksan uskoa Jumalan hyvyyteen? Onko se vain ohikiitävä hetki jossain elämän vaiheessa, vai jotakin muuta.
Muistan oman lapsuuteni pääsiäisen vieton varsin hyvin. Se noudatteli vuosi vuoden jälkeen samaa kaavaa. Hiljaisella viikolla alkoi pääsiäisen leipomiset ja muukin rauhoittuminen ja tietysti myös pakolliset siivoukset. Maalaistalon lapsena ei ollut vapaa-ajan ongelmia, kun sai osallistua kaikkeen mahdolliseen tilalla tapahtuvaan työhön. Vaikka nuo muistot ei aina lapsena tuntuneetkaan mukavilta, on aikuisiässä ymmärtänyt niiden paremman puolen. Kiirastorstain ehtoolliskirkko tai pitkäperjantain jumalanpalvelus säilyi meidän perheen tapana. Radio toimi myös kotikirkkona aina silloin, kun ei jostain syystä päästy paikan päälle. Muistan aina ne epämiellyttävät tilanteet kaveripiirissä, joissa tällaisia tapoja ei ollut. Kyllä usein valehtelin, jos en voinut johonkin yhteisiin juttuihin tulla. Mutta se oli minun kotini perintö ja olen koittanut niistä vuosista oppia myös omaan elämääni.
Joskus perityillä tavoilla voi olla hyviäkin seurauksia. Perinne kantaa usein pitkälle, vaikka täytyy pystyä katsomaan myös omaa taivallustaan ja toiveitaan. Pääsiäinen ja Jeesuksen ylösnousemus on suuri ihme, joka saa pään sekaisin kenellä tahansa. Uskon ja epäuskon taistelua käydään jatkuvasti. Onko Jeesus oikeasti noussut kuolleista? Uskon syntyminen ja Jeesukseen uskominen on sitä perinteen jatkamista sukupolvelta toiselle. Jo yli 2000 vuoden ajan on uskottu ylösnousseeseen Vapahtajaan. Ja pienikin usko on uskoa, joka ei ole meidän ihmisten mitattavissa. Jumala näkee sydämeen ja hänen suureen armoonsa me saamme luottaa, vaikka oma vaelluksemme ei aivan täydellistä olisikaan.
Tutun nuoren veisukirjan laulun sanoin saamme uskoa:# Miksi hiivit Hänen haudalleen, Hän ei ole enää täällä, Etkö aamun huomaa valjenneen, Hän ylösnoussut on. Halleluja, tulkaa katsomaan, Hän ei ole enää täällä. Halleluja soikoon maailmaan, Hän ylösnoussut on#.

Pääsiäisen iloa ylösnousseen seurassa sinulle toivottaen.

Martti Rouhiainen, nuorisotyönohjaaja, Someron seurakunta