Nostakaa rohkeasti päänne pystyyn (Luuk. 21:9-36)

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Viime viikolla yltyneeseen  koronavirusmuunnokseen liittyen muistamme, että Jeesus puhui lopun aikojen luonnon murheellisista merkeistä. Mutta hän rohkaisi mm.  hätääntymättömyyteen (jae 9), rukoukseen (jae 36), valppauteen (jae 36) ja raittiuteen (jae 34), kun hän lupasi vapautuksen olevan lähellä (jae 28).

Vapautus on iloa, minkä kohtaamme joulunakin Vapahtajassa. Hän vapautti mm. synnin, kuoleman, paholaisen ja lain orjuudesta. Meidän tulee vaan uskoa ilman mitään omia ansioitamme tämä Kristuksen sovinnon ja anteeksiantamuksen lahja: ettei yksikään joutuisi kadotukseen vaan saisi ikuisen elämän.  Innostakoon tämä rakkaus palvelemaan mahdollisimman hyvin niin itsemme kuin kaikkien lähimmäistemme ja koko luomakunnan (ilmaston) hyväksi. Tämän tapaiseen toiveikkuuteen Jeesus ohjasi, kun hän kehotti, että  "Nostakaa rohkeasti päänne pystyyn." (Jae 28)

Hyvin suuresti vapauduin aikoinaan paljosta murehtimisesta (jae 34b), kun eräs somerolainen nelivuotias tyttö astui huoneeseen, jossa olin pää painuneena. Tyttö näytti lepikosta poimimiaan kolmea valkovuokkoa ja sanoi, että ”Nostakaa päänne.” Ihmettelin, kuinka hän osasi lohduttaa Jeesuksen sanoin, että ”Nostakaa … päänne.”

Samassa Jeesuksen lopunajallisessa, hänen toisen paluunsa opetuksen yhteydessä Jeesus lupasi, että "Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa." (Jae 33)

Meidän on palattava Jeesuksen merkitystä korostavan Raamatun arvoihin, niin ettei koulutusjärjestelmämme ja koko yhteiskuntamme pirstoudu moniarvoisuuden kaaokseksi, mitä eivät ohjaa enää kestävät arvot.

On kuitenkin varottava väärää tulkintaamme: mm. lopunajan merkkien arvuuttelu voi epäonnistua rankasti.  Mutta hyvä nyrkkisääntö pätee Jeesuksen pikaisen ja yllättävän tulemisen odottajille   -    jouluunkin valmistauduttaessa: Parasta on, että olemme valmiina arkisessa rehellisessä kutsumuksessaa: odottaessamme Jeesusta, joka elää ainoana jumalallisena armahtajana nytkin kanssamme. Ja kiitos soi: Raamatun mukaan maan päällä uskottu syntien anteeksiantamus ja ilo pätee myös viimeisessä oikeusasteessa taivaassa.

Ilkka Juote