MINÄKÖ EKOPAASTOAJA?

Elämme tällä hetkellä kirkkovuodessa paastonaikaa. Paasto valmistaa meitä pääsiäiseen. Paastonaikana kadumme syntejämme ja tutkiskelemme Jumalan pyhyyttä ja rakkautta. Tämän lisäksi paastonaikana ihminen pyrkii myös kasvamaan yhä vastuullisempaan elämäntapaan ja luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi. Perinteisesti paastoon kuuluu ruuista, etuoikeuksista tai nautinnoista kieltäytyminen sekä elämän tahdin hidastaminen.

Perinteisten paastoamistapojen rinnalle on viime vuosina noussut myös ilmaston kannalta kestävien valintojen tekeminen paastonaikana. Tästä hyvänä esimerkkinä on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon valtakunnallinen Ekopaasto-kampanja. Ekopaastoa on vietetty vuodesta 2012 alkaen ja vuosien aikana kampanjassa on painotettu erilaisia ympäristöteemoja kristillisestä näkökulmasta.

Tänä vuonna Ekopaastoa vietetään vaatteiden vastuullisuuteen liittyvällä teemalla – unohtamatta kuitenkaan toivon näkökulmaa. Teema näkyy esimerkiksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja seurakuntien sosiaalisessa mediassa pyörivissä paastokalentereissa. Perjantaina 28.2 paastokalenteri kehotti: ”Siivoa vaatekaapistasi kierrätykseen ne vaatteet, joita et käytä.” Vaate vastuullisuuden lisäksi tai sijaan ekopaastoaja voi paastota esimerkiksi energiaa kuluttavien teknisten laitteiden, kulkuneuvojen tai ympäristöä kuormittavan ruuan käytöstä. Voit myös valita itsellesi sopivan kohteen.

Itselläni ei varsinaista paaston kohdetta ole tälle vuodelle, mutta Ekopaaston innoittama ajattelin kuitenkin kurkistaa omaan vaatekaappiin ja kartoittaa sen tilannetta, jos vaikka jokunen vaatekappale löytäisi tiensä kierrätyspisteelle. Tekstiä kirjoittaessa minulle muistui myös mieleeni, kuinka minun ollessani nuori, josta ei tosin ole kovin pitkä aika, poikien keskuudessa oli suosiossa omien pipojen virkkaaminen. Tämä sopisi hienosti myös tämän vuotiseen Ekopaaston teemaan.

Jos siis hallitset pipojen virkkaamisen tai sukkien kutomisen, niin tee sitä rohkeasti ja opeta myös muita. Siitähän saattaa joku innostua. Kannustan teitä kuitenkin osallistumaan Ekopaastoon teille sopivalla tavalla tai vaikka toimimaan ilmaston kannalta kestävästi arjessa ympäri vuoden. Muistakaa, että pienilläkin valinnoilla on merkitystä.

Lauri Marjamaa