Liian vähän - sopivasti - liikaa

Mikä näistä ilmauksista on päällimmäisenä ajatuksissamme? Meidän on helppo keksiä ympäristöstämme esimerkkejä siitä, että jotakin on liikaa tai liian vähän.  Kun pakkasta on yli 20 astetta, on se liikaa. Kun töitä on niin paljon, että pitää yöunesta tinkiä, se on liikaa. Kun rahat eivät riitä ruokaan, on sitä liian vähän. Kun tavarat eivät mahdu kaappiin tai varastoon, on niitä useimmiten turhan paljon.

Kirkko ja seurakunta ovat hyviä kohteita siihen kuinka helppo on keksiä esimerkkejä liiallisuudesta tai liian vähästä. Liikaa veroja, liikaa rakennuksia, liian vähän uudistuksia ja liian vähän seurakuntalaisia. Viimeisimmän kohdalla saa ainakin katsoa peiliin ja pohtia olenko paikkani täyttänyt?

Jos pohdinta siirretään pakkasista, tavaroista tai kirkosta lähemmäs itseämme, joudumme väistämättä miettimään sitä mikä on tärkeää elämässämme?

Kristittyinä olemme ainakin lähellä tärkeää silloin, kun elämän tärkeiden asioiden kärkikolmikkoon kuuluvat usko, toivo ja rakkaus.

Risto Lindberg