Laskiaissunnuntaista paastonaikaan

Kelkkamäessä ennen muinoin huudeltiin: "Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja". Mitä pitemmälle kelkka luisti, sitä pidempiä pellavia saatiin seuraavana satokautena. Myös laskiaisperinteeseen on kuulunut syödä tuhdimmin ennen paastokauden alkua, hernekeittoa, liharuokia sekä laskiaispullia.

Talvenselkä on taittumassa, valo lisääntyy, kevätaurinko hohtaa hangilla. Luonto herää uuteen loistoonsa. Laskiaissunnuntain liturginen väri on vihreä, joka on toivon ja iankaikkisen elämän väri. Vihreä väri kertoo kasvusta, tuoreudesta, uuden elämän voimasta ja ihmeestä. Sunnuntain aiheena on: "Jumalan rakkauden uhritie".

Laskiaissunnuntaista ja laskiaistiistaista alkaa paastoon laskeutuminen ja pääsiäisen odotus. Laskiainen on kuin lähtö matkalle kristikunnan suurimpaan juhlaan, pääsiäiseen. Laskiaisunnuntain tekstit kertovat, kuinka Jeesus alkaa kulkea kohti Jerusalemia. Myös meitä kutsutaan kulkemaan Kristuksen jalanjäljissä Jumalan rakkauden uhritietä, kohti Jerusalemia, kohti Kristuksen kärsimystä ja kuolemaa, kohti Öljymäkeä, Getsemanea ja Golgataa, kohti pääsiäistä.

Jumalan rakkauden uhritie ei pääty kuolemaan puutarhahaudalle. Pääsiäisaamuna meille ilmoitetaan suuri ilosanoma, Kristus on ylösnoussut, kuoleman pimeys vaihtuu valoon ja riemuun. Kuolemallaan Kristus on avannut tien uuteen elämään.

Myös meidän tulisi kulkea ja elää Jumalan rakkauden uhritietä omassa elämässämme, seurata Jeesuksen ristintietä ja kantaa omaa ristiämme. Jeesus sanoo: "Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua."

Paastonaika kutsuu ihmistä kasvamaan vastuullisempaan elämään, luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi, tukemaan ja auttamaan niitä, jotka tarvitsevat apua.

Laskiaissunnuntaina 11.2. klo. 11 alkaen on perinteinen laskiaistapahtuma Someron seurakuntakeskuksen pihalla pulkkamäkineen ja erilaisine ohjelmineen. Tarjolla on hernekeittoa, laskiaispullia, ym. herkkuja. Tapahtuman tuotto ohjataan lähetystyön hyväksi. Tervetuloa!

Armo Kuisma

Someron seurakunta