Kuljeta ja johda

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Joskus, kun menen tuttuunkin paikkaan enkä jaksa ajatella, laitan puhelimeni kartalle määränpään ja suostun ohjaukseen. Ääni kuljettaa ja kertoo, miten pysyä oikealla reitillä. Tämän teen aika ajoin vapaaehtoisesti. Digitalisaatio ei aina ole ihmisen puolella. Yhteiskunnassamme on paljon asioita, joissa meitä ohjataan ”pakotetaan”.

Lempipsalmini on psalmi 23, Hyvän Paimenen psalmi. Tässä psalmissa tekijä on ”Herra” ja vastapäätä oleva ”minä” ottaa vastaan. Kuinka armollista luettavaa. Tämä on totta elämässämme jo nyt sekä rajan toisella puolella. Meiltä ei vaadita mitään. Herra johdattaa vihreille niityille, virvoittavien vetten ääreen, on läsnä pimeissä laaksoissa ja pöydässä, jossa syömme vihollisen kanssa. Herra lupaa, että maljamme ei tyhjene ja voitelee päämme tuoksuvalla öljyllä. Herran hyvyys ja rakkaus ympäröi meitä alati.

Jeesus sanoo meille: ”Seuraa minua.” Se on kutsu, ei pakote. Aina emme tiedä, olemmeko hyvän paimenen ohjauksessa. Kuulemmeko Hänen äänensä. Pietari epäonnistui seuraamisessaan. Miltä mahtoikaan Pietarista tuntua, kun hän oli vannonut rakkauttaan ja uskollisuuttaan Mestarille ja tiedämme miten kävi: kolmesti  Pietari kielsi Jeesuksen. Pietari joutui luopumaan siitä uskosta, joka oli täynnä omaa voimaa. Hän menetti juuri tämän oman uskonsa, ei Jeesusta. Lopulta hänessä saa tilaa Jumalan lahjoittama usko.

Pietari oli lähtenyt kohtaamaan Ylösnoussutta Mestariaan hyppäämällä veneestä veteen ja syönyt aterian rannalla. Jeesus on suuri sielunhoitaja, joka kysyy kolme kertaa Pietarilta rakastatko minua? Pietari saa uuden mahdollisuuden. Jos oikein rehellisiä olemme, täytyy meidänkin huomata, että tuo kysymys koskettaa meitäkin. Sisimmässämme ymmärrämme ettemme voi paljon kehuskella. Rakkaus on vaikea laji. Uskomme ei perustukaan siihen, mitä me itse olemme, tahdomme tai ehdimme. Paimenen virkaan asetetaankin hän, joka ei nyt ole enää niin varma omista tekemisistään. Kaitsijaksi pääsee hän, joka on ollut epäuskoinen. Jumalan  kieltäjä ja uskossaan ja rakkaudessaan haparoiva tehdään kallioksi.  

Meillä on siis hyvät mahdollisuudet kaitsijan ja ruokkija tehtävään. Niin kuin Pietarille kaiken jälkeenkin annettiin tehtävä, annetaan myös meille. Jeesus Kristus lähettää kaikki omansa maailmaan jatkamaan tehtäväänsä,  jotta koko maailma saisi tietää, että Hän on Isän lähettämä. Meidätkin lähetetään palvelemaan toisiamme, koska Ylösnoussut jatkaa kanssamme matkaamme.

Jos eksymme, Hän löytää ja tuo takaisin laumaansa. Portti on aina auki. Hyvä Paimen ei johda ahtaan uskonnollisuuden karsinaan vaan avarille laitumille. Jeesus sanoo: ”Minä olen portti. Joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen. Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän.”

Liisi Kärkkäinen
Salon seurakunnan kappalainen