Kuka sen päättää ?

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Kuka sen päättää?

 

"Tehkää hyvää, kohdelkaa aina oikeudenmukaisesti toisianne.  Älkää sortako vierasheimoisia, älkää orpoja älkääkä leskiä.  Älkää surmatko syyttömiä tässä maassa."  (Jeremian kirjan 7. luvusta)

 

‒ Järkeen käypiä neuvoja hyvästä elämästä, muillekin kuin kristityille.  Muinaiset profeetat näitä toistivat, eikä laki nykyäänkään kiellä noudattamasta niitä.

Entäpä, kun on vaikeampi nähdä, mikä on totta ja hyvää ja oikein?  Mitä kristityn pitäisi ajatella?  Raamatustakaan ei löydy ohjeita joka asiaan.  Ratkaiseeko yleinen mielipide, mikä on hyvää?  Äänestämälläkö se jossain päätetään?

Kaiketi on hyvää, ettemme törmäile kovassa vauhdissa.  Kristittykin toimii oikein, kun ajaa Suomessa tien oikeaa puolta ja Skotlannissa vasenta.  Lainsäätäjien kuuluu määritellä yhteiselämän pelisääntöjä.  Sitä, mikä on totta, hyvää ja oikein, ei kuitenkaan määrittele eduskunta, EU eikä YK, ei paavi eikä kirkolliskokous eikä minkään mediatalon toimitus, ei edes kansanäänestys.  Protestanttinen kristitty on Jumalan edessä kovin yksin etsiessään totuutta ja hyvyyttä.

Voimme elää rauhassa, vaikka maallinen laki sallii sellaista, minkä kristityn omatunto kieltää.  Kenenkään ei tarvitse kokeilla kaikkea, mitä säännöt eivät kiellä.  Laki ei kerro, mikä on hyvää, vaan määrittää siedettävät rajat.

Vaikeampaa on, jos laki vaatii sellaista, minkä itse tietää vääräksi.  Silloin kristitty voi joutua kansalaistottelemattomuuden tielle – mutta se on onnetonta.  Kristittyjen tulisi olla mahdollisimman lainkuuliaisia.  Kristityt ovat rukoilleet vallanpitäjien puolesta silloinkin, kun nämä ovat vainonneet heitä vain siksi, että he uskovat Jeesukseen.

Oikeassa olemisestaan varmat tyypit ovat rasittavia.  Rauhan rakentaminen on tärkeämpää kuin oikeassa oleminen – mutta rauhaa ei pidä tehdä ihan mihin hintaan hyvänsä.  Rauhaan pyrkiminen on hyve, mutta mukautuminen ei.

‒ Jumala, anna minulle nöyryyttä, etten olisi oikeassa liian helposti.

Anna minulle malttia kuunnella eri mieltä olevia.

Anna minulle rohkeutta uida vastavirtaan, rohkeutta elää.  Lapsenasi.  Aamen.

 

Jouni Salko

kappalainen, Hattula