Kevät tekee tuloaan - paasto on jo nurkan takana

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Ensi viikolla alkaa pääsiäistä edeltävä paasto. Nyt jo erilaiset mediat puhuvat ja ehdottelevat kaikenlaista, miten voi haastaa itseään paastoamaan. Ehdotuksia on monia: vähennä somettamista, jätä pulla syömättä jne. Mitä jos tänä vuonna ottaisit hieman eri lähtökohdan paastoon?

Paastossa on kyse tilan ja ajan raivaamisesta. Kyse on siis miettimisestä mitä minä voin tehdä Jumalan valtakunnan eteen? Kyse on siis siitä, mitä miten huomaan Jumalan vaikuttavan elämässäni? Miten jaan sitä hyvää toisille? Huomata se mistä on päässyt osalliseksi?

Lisäämisen ajatus VOI OLLA paaston mukaista. Esim. jos et ole kuunnellut aamuhartautta säännöllisesti aamuisin ja päätät ainakin paaston aikana kuunnella joka aamu hartautta. Työssäkäyvien pitää ottaa aikaa, jotta aamupuuhissa voi hiljentyä kuuntelemaan. Näin aamuun tulee hiljainen heti. Ehkä aamukiire loppuikin tähän? Ehkä jopa hetkellinen rauhoittuminen tuo rauhan ja levon tunnetta useamman tunninkin. Tästä hetkestä saatkin ehkä vielä pidempään kantavia ajatuksia. Ja voihan olla, että aamulla tullut kiireettömyyden tunne jatkuukin pitkälle iltaan.

Mitä jos päätätkin lisätä kiittämistä elämääsi? Mitä jos vähintään yksi kiitollisuuden osoitus päivän aikana olisi osoitettu suoraa Jumalalle. Esim. minä voisin kiittää Jumalaa tänään siitä, että tänään oli taas henkeäsalpaavan kauniin värinen auringonnousu. Kiitollisuudella ja kiittämisellä on ihmeellinen vaikutus hyvinvointiin, tästä on monta kiistatonta tutkimusta. Sillä ei ole merkitystä, onko asia josta olet kiitollinen iso tai pieni juttu. Joskus illalla olen kiitollinen vain siitä, että kulunut päivä on ohi. Vain sillä on merkitystä, että olet oikeasti kiitollinen.

Mitä jos tämän paaston aikana päätät tehdä valintoja jotka tuovat elämääsi enemmän merkityksellisyyttä? Enemmän tunnetta siitä, että vaikka elämässä tapahtuu kaikkea niin, Jumala on kanssasi? Että Jumala ohjaa valintojasi. Olkoon valintasi sitten enemmän lepohetkiä tai toimintaa.

Monet pienet jutut ovat ne ratkaisevimmat ja joskus on vain helpompi miettiä mitä tahtoo enemmän elämäänsä kuin sitä, mitä jättää pois. Mikä on juuri se mitä sinä voisit lisätä elämääsi niin, että Jumala suhteesi lujittuu? Mitä sinä voit tehdä ihan vähän enemmän tai eri tavalla, jotta Jumalan valtakunta toteutuisi edes sinapinsiemen verran enemmän?  Tapoja ja asioita on juuri niin monia kuin on ihmisiä?

Rukous: Pyhä Jumala. Auta minua tekemään oikeita asioita elämässä. Auta minua lisäämään niitä juttuja jotka tuovat minua lähemmäksi sinua. Ohjaa minua niin, että lisäämällä jotakin minussa ja minun elämässäni toteutuisi paaston sisin sanoma. Auta minua antamaan toimintatavoista pois sille mikä ei enää palvele elämääni eikä Sinua ja Sinun valtakuntaasi. Auta löytämään ja tekemään niitä tekoja jotka lisäävät Sinun hyvää minussa. Aamen.

Saara Roto