Kesän jäljet, syksyn sato

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Syksyn myötä on jokavuotinen sadonkorjuu saatu pian valmiiksi.  Vain myöhäisimmät kasvit ja lajikkeet ovat vielä korjaamatta. Keltaiset viljansänget hohtavat syksyisessä auringonpaisteessa lämmintä valoaan ja tuovat mieleen lähestyvän talven mutta myös helpotuksen siitä, että tämän vuoden työ on saatu lähes päätökseen. Pellot ja niiden viljelijät ovat talvisen leponsa ansainneet.

Tänä vuonna on ollut kaikin puolin tyytyminen normaalia vähempään. Poikkeukselliset sääolot ovat heikentäneet sadon määrää, laatua ja siitä saatavaa korvausta. Samalla ovat kasvaneet ahdinko ja huoli tulevasta. Monen maan kautta itsensä elättävän mielessä on käynyt, että jos ensi vuonnakin käy jotenkin näin, miten on käynyt tänä ja toissa vuonna, ei seuraavaa viljelyvuotta välttämättä tule. Joku muu, jolla vielä on käytettävissään panoksia, saa tehdä tämän kaiken minun puolestani. Joillakin tämä tilanne on edessä jo tänä vuonna.

Sunnuntain evankeliumitekstissä sanotaan: ei Poika voi tehdä mitään omin neuvoin, hän tekee vain sitä, mitä näkee Isän tekevän. Mitä Isä tekee, sitä tekee myös Poika. Isä rakastaa Poikaa ja näyttää hänelle kaiken, mitä itse tekee. (Joh. 5: 19-21)

Teksti on kuin suoraan suomalaiselta maatilalta. Isä opettaa pojalle ja poika oppii. Tarvitaan paljon toistoja, useita avunpyyntöjä ja epäonnistumisiakin, jotta poika oppisi kaikki työt. Sitä varten on isä, hän on se, joka näyttää kuinka hommat hoidetaan.

Tällaista sukupolvien ketjua on monella maatilalla takanaan joillain jopa vuosisatoja. Maatilan lopettaessa toimintansa sukupolvien ketju toki jatkuu, mutta oma osansa jää historiaan ja jokin muu aika alkaa. Vanhan ajan taakseen jättäminen tuottaa aina omat tuskansa ja saattaa jättää joskus pahojakin arpia niin yksittäiseen ihmiseen kuin useampaankin. Pitää kuitenkin muistaa, että vanhan loppuessa jokin uusi alkaa. Joku toinen saa mahdollisuuden jatkaa omaa tarinaansa. Omaa historiaansa ei myöskään kannata unohtaa, vaan olla ylpeä siitä mitä on saanut aikaan. Eilisen muisto on huomisen voima.

Erkki Karema
Linja-autonkuljettaja
Tuleva maanviljelijä