Kesä ja auringonvalo

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Luuk. 1:57–66

 
   Kesä ja auringonvalo, ehdin odottaa sitä kevään aikana kauan. Ja sitä olen saanut kesäkuun aikana,.  Auringon valo merkitsee lämpöä, valoa ja uutta elämää pimeän ja kylmän talven jälkeen. Kesä on hienoa aikaa!

   Siksi on ymmärrettävää, että Jumalan rakkautta kuvataan auringonvalona. Puhutaan Jumalanarmon auringosta.  Siirryimme pimeydestä valoon, armon lämpimään aurinkoon.

   Jumalan armon auringon valosta puhuu Johannes Kastajan nimi. Johanneksen nimi merkitsee: Jumala on armollinen.

   Johanneksen isä Sakarias oli pappi, joka oli naimisissa Elisabetin kanssa. He olivat jo iäkkäitä, mutta heillä ei ollut lapsia. Yleisen ajatellun mukaan siihen aikaan lapsettomuus tai yleensäkin elämän vastoinkäymiset olivat merkki siitä, että henkilöllä oli omallatunnollaan joku salattu synti, josta Jumala rankaisee heitä. Jeesus ei itse opettanut näin – mutta se oli se yleinen ajatus Jeesuksen aikaan. Siksi Elisabetia ja Sakariastakin katsottiin naapurustossa karsaasti ja pohdittiin, mitä he olivat mahtaneet tehdä, että Jumala heitä näin rankaisee lapsettomuudella.

  Mutta erään kerran, kun Sakarias oli temppelissä, enkeli Gabriel ilmestyi hänelle. Gabriel kertoi, että Elisabet tulisi raskaaksi ja synnyttäisi pojan. Pojan nimeksi ei tulisi esimerkiksi Sakarias isänsä mukaan – vaikka se olikin tapana siihen aikaan – usein pojalle annettiin nimeksi isoisän nimi. Mutta tämän vauvan nimeksi tulisi Johannes, Jumala on armollinen. 
   Johanneksen nimi oli tärkeä. Johanneksesta tuli kasvettuaan aikuiseksi Johannes Kastaja, Jeesuksen edelläkävijä, Hän oli profeetta, joka eli erämaassa. Hän oli pukeutunut kamelinkarvoihin, eivätkä hiuksetkaan tainneet olla  laitetut. Hän oli huutavan ääni erämaassa, jonka sanoma oli: Tehkää tie valmiiksi Herralle! Hylätkää pahat tekonne, sillä pian tulee Hän, jonka kenkien nauhojakaan minä en ole kelvollinen solmimaan! 
   Eli Johanneksen tehtävä oli kertoa ihmisille, että aivan pian tulisi Jumalan Poika.  ja Jeesus oli se, joka toi maailman Jumalan armon. Kun Johannes näki Jeesuksen, hän sanoi: Katso, Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin. Jumala  on armollinen!
-

   Raamatunkohdan  ydinsanoma on muutos. Monta asiaa tapahtui eri tavalla kuin oli tapana  ja monta asiaa oli tuon kaiken jälkeen eri tavalla.
   Se oli muutos ja erilaista, että jo iäkkäät Sakarias ja Elisabet saivat lapsen. Erilaista oli se, että pojan nimeksi tuli Johannes. Ja niitä pieniä muutoksia oli Elisabetin ja Sakariaksen perheessä – tämän jälkeen heillä oli lapsi ja he olivat naapurustossa kunnioitettuja.

  . Kun Jumalan armo tuli Jeesuksen kautta maailmaan, elämä ei muuttunut vain Sakariaan perheessä. Jumalan armo muutti ja mursi kaiken koko maailmassa.


    Jeesuksen mukana Jumalan armon aurinko tuli maailmaan ja mursi synnin vallan. 
   Valo tuli maailmaan. Olemme Jumalan armon auringossa, hänen rakkautensa kohteena, koko elämämme.

  Tuo Jumalan luoma luonto, upea kesä ja taivaalla paistava aurinko on Jumalan suuri ja hieno  lahja meille. Ja vielä suurempi Jumalan lahja meille on hänen armonsa, meille paistava armon aurinko.

   Iloiitaan  tänä kesänä Jumalan suurista lahjoista, auringosta  ja Jumalan armosta.

   

Kari Tynkkynen  - nimikkolähetti Virosta