Kannattaa elää ihmisiksi

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

­Kotikirkko

Kannattaa elää ihmisiksi.

On paljon mukavampaa elää, kun elämme ihmisiksi. Ystävällinen puhe luo hyvän mielen. Kaikenlainen räyhääminen ja suunsoitto on ikävää.

Totta kannattaa puhua. Siten asiat hoituvat kunnolla. Valheen levittäminen hajottaa yhteistä elämää. Väärän puheen takia moni juttu menee pilalle, mutta rehellisyys maan perii. Tästä Tobit lausuu: Toimi oikeudenmukaisesti koko elämäsi ajan, älä eksy vääryyden teille.”

Yhteiskuntamme hoitaa monia asioita, joita ennen piti omaisten hoitaa. Köyhille on  apua. Vanhuksille on eläkkeitä. Sairaille on hoitoa. Jne.

Muinoin näitä hoitivat omaiset ja  naapurit. Tuota aikaa kuvaa Tobit sanoin: Kaikille, jotka elävät niin kuin oikein on, sinun tulee jakaa varoistasi almuja.” Hän perustelee tätä kahdellakin näkökulmalla: Näin autetaan köyhiä ja näin palvellaan Jumalaa. Tobit lausuu: ”Älä käännä kasvojasi pois yhdestäkään köyhästä, ettei Jumala kääntäisi kasvojaan pois sinusta.”

Nykyaikana ihmisten vaikeudet ovat toisenlaisia. On yksinäisyyttä. On rikkinäisiä ihmissuhteita. On Ihmisiä, joilta puuttuu puhekaveri. Joku kokee olevansa hyljätty. Jotkut pakenevat kiireeseen välttääkseen hädässä olevan kohtaamista.

Tobitin ohje on siis tulkittava uudella tavalla. On kuunneltava nykyajan huolenaiheita. On autettava  vaikeuksien keskellä olevaa. Ajallaan annettu hymy voi rohkaista jotain. Ystävällinen sana voi luoda valoa arkipäivään. Lämmin katse voi kannustaa eteenpäin vaikeuksissa olevaa. Aito välittäminen edistää elämää ja poistaa pimeyttä. Ilon, lempeyden, rakkauden ja kannustavan ilmapiirin luominen ovat Jumalan rakkauden heijastumia meidän arkisten askareittemme keskellä. Näin aikaamme sovitettu  Tobitin ajatus on yhä edelleen voimallinen: ”Ne, jotka auttavat hädässä olevia, antavat uhrilahjan, joka kelpaa Korkeimmalle.”

Tobit opetti monia viisaita sanoja, Tässä muutama:

 ” Älä tee toiselle mitään, mitä itse vihaat.”

 ”Kun autat, auta iloiten.”

”Kysy neuvoa viisailta äläkä väheksy yhtään hyödyllistä ohjetta.”

”Ylistä aina Jumalaa ja pyydä häntä johdattamaan kulkuasi oikeaan.”

”Viisaus tulee Herralta.”

Sunnuntain Raamatun apokryfiteksti on: Tob. 4:5–11, 14–19

Matias Roto

Rovasti

Prinsessan puoliso

Vuoden somerolainen 2012