Kaipaamme valoa

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Kirkasta, pimeää, hämärää, liikaa, liian vähän, lisää, kovaa, pehmeää, suoraa, epäsuoraa, tunnelmallinen, aallonpituuksia, spektrejä, sininen hetki, tunnelin pää.

Pieni lista asioista, johon liittyy ajatuksia ja käsityksiä valosta. Valo on konkretiaa mutta monesti se on myös symbolista. Lisää valoa -lausahdus on fraasi, jonka voi ymmärtää niin konkreettisesti (=lisää lukseja) mutta myös symbolisesti (=lisää tietoa jostain asiasta). Joskus haluamme, kaipaamme, jopa vaadimme elämäämme lisää tietoisuutta, selvyyttä jonkun poikkeustilanteen ymmärtämiseksi tai jopa sen päättymiseksi. Kuten nyt vaikkapa tämän kaksi vuotta kestäneen koronapandemian ympärillä. Toisaalta, joskus valoa voi olla liikaa, jolloin siltä pitää pystyä myös suojautumaan. Äärimmilleen vietynä valoa voidaan käyttää myös painostus-, jopa kidutuskeinona. Kaikkea, siis tätäkin kohtuudella.

Ensi sunnuntaina luterilaisissa kirkoissa vietetään Kynttilänpäivää. Nimi juontaa keskiaikaisesta tavasta, jolloin tänä sunnuntaina vihittiin tulevan vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät. Kynttilässä ja erityisesti kynttilän liekissä nähdään monesti myös vahvaa symboliikkaa. Pieni liekki ja ehkä pieni valo mutta symboliarvo on vahva. Joskus se on merkki muistoista, joskus taas toivosta ja paremmasta tulevaisuudesta. Somerolla on tätä kynttilöiden siunaustapaa pyritty elvyttämään ja pyydetty ihmisiä lahjoittamaan kynttilöitä seurakunnan käyttöön, jotka tänä sunnuntaina siunattu käyttöön. Asiassa taloudellinen aspekti ei ole kenties merkittävä, enemmänkin kyse on yhteisöllisyyden rakentamisesta. Ja sitähän on normioloissa harvemmin liikaa. 

Tulevana Kynttilänpäivänä alkaa myös perinteinen Yhteisvastuukeräys. Keräyksen teema on koronapandemian seurauksista kärsivien lasten ja nuorten auttaminen niin Suomessa kuin muuallakin. Pandemia on kohdellut ihmisiä niin meillä kuin muualla hyvin epätasa-arvoisesti. Joillekin se on suonut suorastaan kauan kaivattuja levähdysaikoja yliohjelmoituun elämään, toiset ovat taas kärsineet vakavistakin mielenterveydellisistä haasteista. Elämä on mennyt monella tapaa sekaisin, arkea ja tulevaa ei pysty suunnittelemaan ja tulevaisuus näyttää hyvin sekavalta ja sumealta. Tulevaisuus pelottaa, valoa elämään kaivataan monessa mielessä. Apua siis tarvitaan.

Pieni Jeesus-lapsi tuotiin temppeliin, hänessä ollut jumalallinen kirkkaus tuli maailmaan ja ilmestyi meille. Simeon otti lapsen käsivarsilleen ja totesi: Minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi, jonka olet kaikille kansoille valmistanut. 

Valo on tullut maailmaan, meidän tehtävämme on jakaa valoa maailmaan. Niin konkreettisesti kuin myös symbolisesti.

 

Olli Salomäenpää