Kääntymys elämän voimana

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

Liike-elämässä on jatkuvasti uudistuttava, jos mielii pysyä pinnalla. Yritys taantuu, jos se ei edisty. Useimmiten asiat hoituvat, kun rakennustelineet ovat pystyssä. Arabimaissa sanotaan, että  on mentävä eteenpäin tai jää pois karavaanista.  On katsottava tulevaisuuteen pysyäkseen ajan tasalla.

 Uskonpuhdistajamme Martti Luther sanoo, että kaste toimii joka päivä. Kerran saatu kaste vaikuttaa alati. Se ei ole vain hetki elämässä, vaan uudistaa koko elämän ajan. Se lahjoittaa luovan parannuksen tälläkin hetkellä. Sen voima riittää joka sekuntiin,  joka tuntiin, joka päivään, aina.

 Luther viittaa ihmiskunnan alun onnettomuuteen, syntiinlankeemukseen eli turmeltuneen ihmisen ongelmaan: Olemme syntisiä, pois poikenneita,  vanhan Aatamin eli vanhan ihmisen kohtalon perillisiä. Tämä aiheuttaa meille ongelmia ja vaivaa koko maallisen elämämme ajan.

 Uuden ihmiskunnan alku on Vapahtajamme Jeesus. Hän toi maailmaan uuden elämän. Hänen pelastustyönsä riittää kaikille. Hän on ihmisten uusi toivo. Hän lunasti meidät vapaiksi synnistä. Enää ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa elämämme kolhuista. Saamme nostaa katseemme tulevaisuutta päin ja vapautuneesti suuntautua huomispäivää kohti.

 Vapahtajamme avasi meille rohkean tulevaisuuden ja ojensi sen kasteen lahjana. Kaste uudistaa meitä joka päivä. Vapahtajamme työ: pelastus toimii taukoamatta. Joka aamu ja joka  päivä uuden ihmiskunnan todellisuus vaikuttaa meissä. Uusi ihminen elää Jumalan lapseutta, jonka kaste on meille suonut.

 Tosi valtaisa on Jumalan eteenpäin kantava voima, uuden ihmiskunnan osallisuus  Jeesuksessa. Sen on  Jeesus meille antanut kasteessamme.

 Luther sanoo tämän seuraavin sanoin:

”Kaste merkitsee, että meissä oleva vanha ihminen on jokapäiväisessä katumuksessa ja parannuksessa upotettava ja surmattava kaikkine synteineen ja pahoine himoineen, ja sen tilalle pitää joka päivä tulla esiin ja nousta ylös uusi ihminen, joka iankaikkisesti elää Jumalalle vanhurskaana ja puhtaana.”

 Loppiaiskausi päättyy 10.2.2019 vietettävään 5. loppiaisen jälkeinen sunnuntaihin ja sitä seuraavaan viikkoon. Vanhan testamentin teksti on profeetta Hesekieliltä,  Hes. 33:10-16. Siinä Jumala sanoo:

Niin totta kuin elän, en minä tahdo, että jumalaton kuolee vaan että hän kääntyy teiltään ja saa elää.”

Näin meidän Herramme kutsuu meitä jatkuvaan parannukseen ja  elämän uudistukseen.

 Matias Roto
 Rovasti