Hukkaan tuhlattu leiviskäs?

Kirjoittaja
Hartauden päiväys

”On tuo Nasaretin rabbi melkoinen kertoja!  Yksinkertainenkin opetus saa väriä, niin että hitaampia hirvittää.  Herkullisia henkilöhahmoja, niin kuin se nuori rellestäjä, joka tuhlasi perintönsä ja päätyi sikojen paimeneksi.  Mutta tänään kertomus on vielä raflaavampi:  upporikas mutta julkijumalaton isäntä jakaa palvelijoilleen hillittömät kasat rahaa ja käskee heitä käymään kauppaa, niin että hän saa voittoa.

”Yksi palvelijoista on kunnollinen mies:  hän kätkee rahat maahan.  Siellä ne pysyvät tallessa.  Isäntä, täysi hirviö, haukkuu kunnollisen palvelijan – tämän olisi muka pitänyt viedä raha pankkiin korkoa kasvamaan!  Roomalaisilla on pankkeja, mutta me emme sekaannu koronkiskontaan!”

– Ajanlaskumme alun Jerusalemista pikakelaus 1800 vuotta hyödyn ja valistuksen aikakauteen.  Hurskaat kristitytkin arvostavat tehokkuutta ja tavoittelevat talouskasvua.  Vaikka rikastumaan ei pääsisikään, ihmisen on käytettävä hyödyksi kaikki voimavaransa ja osaamisensa.  Zachris Topelius runoilee:

”Oi, etkö, ihminen muistakaan:  on lahjaa aikasi päällä maan...

...Sä kätes voima ja sydämes maas hyväks käytä ja veljies.

Jokainen hyödytön hetkistäs on hukkaan tuhlattu leiviskäs.

Sait kutsumuksesi Herralta, ja siitä täytyy myös vastata...”
(virsi 433, suom. L.Pohjanpää)

 

Mietin:

Taivaan Isä, punnitsetko todella tilinteon hetkellä, olenko tuottanut tarpeeksi voittoa?  Paljonko on tarpeeksi?  Entä jos elämässäni on hyödyttömiä hetkiä?

Rakas Isä, Herrani, missä vaiheessa hurskaasi alkoivat kuvitella, että sinä olet Jeesuksen kertomuksen tyly isäntä?  Missä vaiheessa syntyi käsitys, että lahjakkuutemme ja omaisuutemme ovat ”leivisköjä”, talentteja, joiden käytöstä riippuu, hyväksytkö meidät tuomion päivänä?

Rukoilen:

Herra, anna minun levätä, nukkuakin, kun odotan Jeesuksen tulemista.  Mutta älä anna minun haudata uskoani odottamaan, että ehtiihän sitä vielä, kun tulen vanhaksi!  Ohjaa minua katumukseen ja uskoon joka päivä.  Aamen. 

Jouni Salko
kappalainen, Hattula

 

P.S. Vertauksen kunnon miehestä, joka luuli pelaavansa varman päälle mutta menetti kaiken, voi lukea Uudesta testamentista Matt. 25:14-30.  Myös edelliset vertaukset 24:45-51 ja 25:1-13 on hyvä lukea.  Vertaukset ovat toisiaan täydentäviä näkökulmia hengelliseen valvomiseen, eikä niiden kaikilla yksityiskohdilla ole vertauskuvallista merkitystä.