Helluntai – Pyhän Hengen juhla

Kylvötyöt ovat olleet menossa tämän viikon aikana. Monilla pelloilla traktorit ovat tehneet ahkerasti työtä. Peltoja on muokattu ja kylvöjä on tehty.  Maan kosteutta on käytetty hyväksi ja kylvöjen päälle odotetaan suotuisaa sateen ropausta, niin että siemen herää ja oras alkaa nousta. Vesi on elämälle tärkeää myös kylvöjä tehtäessä.

Raamatun luomiskertomuksessa kerrotaan miten Pyhä Henki liikkui vetten päällä. Kolmiyhteisen Jumalan  kolmas persoona Pyhä Henki toimi luomisessa yhdessä Isän ja Pojan kanssa. Hän ratsasti sadepilven päällä.

Kun maa oli autio ja tyhjä, kuollutta kiveä, harmaata hiekkaa, autiomaan karua maaperää,  vailla elämää, vailla kasveja, vailla eläimiä, niin silloin kuivan maaperän herätti Pyhä Henki antamalla sateen tuoda elämän vettä kuivaan luontoon.  Niin kuin somerolaisen savimaan halkeileva, askelten alla rouskuva maa herää henkiin vettä saatuaan, niin ensimmäisen luomisen hetkellä Pyhä Henki teki luomisen työ veden välityksellä.  Hänen työssään vesi yhdistyi Jumalan sanaan: ”Tulkoon valo!” ja valo tuli,

Tästä alkoi luomisen ihme, kasvit nousivat maasta, eläimet ilmestyivät paikalle ja lopuksi ihminen iloissaan nousi eloon, mies ja nainen yhdessä iloiten Jumalan suuresta hyvyydestä, Jumalan kauniista luomuksesta, meidän maailmastamme, jossa elämme.

Kun syntiinlankeemuksen riesa tärveli elämäämme luoden pahaa ympärillemme, niin silloin Jumala tuli avuksemme. Hän ei hyljännyt luomakuntaansa vaan antoi sille toivon.

Hesekielin kirjassa kerrotaan miten Jumala veden pisaroiden välityksellä luo uutta, saa uuden luomisen, uuden eloon heräämisen vettä vihmomalla.

Pakkosiirtolaisuuden aikana vajaa 600 vuotta ennen Vapahtajamme maanpäällistä elämää Hesekiel sai Jumalan ilmoituksen siitä, miten veden kaste uudistaa kokonaisen kansan uuteen elämään.

Hän vihmoo kansan päälle vettä ja tämän veden kautta toistuu luomisen ihme. Langennut kansa, joka on sydämeltään kuin autiomaan  kivi, kova, elämää vailla, epäjumalien palvontaa täynnään, kaikkea hyvyyttä vailla, saa uuden sydämen. Kivisydän sulaa, silloin rakkautta täynnä oleva sydänlihas sykkii Jumalan antamaa elämää. Kaikki lika ja saasta pestään pois, puhdas sydän riemuitsee armosta ja anteeksiannosta, Jumalan suunnattomasta hyvyydestä ja rakkaudesta.

Ihminen joka aikaisemmin oli sydämeltään kuin kuollut autiomaa, herää uuteen toivoon, uuteen intoon, uutta elämänuskoa täynnään. Jumala antaa Henkensä kansalleen, Pyhän Hengen. Kaiken tämän Hän antaa kasteen vedessä, uudistuneen luomisen hetkellä, kun Pyhä Henki liikkuu kasteen veden päällä ja Jumalan valo tulee kastettavan päälle.

Ensimmäisenä kristillisenä helluntaipäivänä juutalaiset viettivät suurta juhlaa. Kansaa tuli kaikkialta, missä juutalaisia asui nykyisen Intian rajoilta idästä ja  nykyisestä Länsi-Euroopasta lännestä, Etiopiasta etelästä ja Mustan meren alueilta pohjoisesta. Pietari oli yhden liturgian  juhlapuhuja klo 9 aamulla. Hänen saarnansa herätti vastakaikua, sana otettiin vastaan ja noin 3000 ihmistä liittyi tuolloin kirkon yhteyteen.

Helluntaisaarnassaan Pietari toisti ne ajatukset vedestä Jumalan lahjana, mistä jo luomisessa ja Hesekielin profetiassa oli puhuttu.  Kääntymys Jumalan valtakuntaan saadaan kasteen lahjana. Kaste antaa uuden elämän, syntien anteeksiantamuksen. Kaste antaa Pyhän Hengen lahjan. Tämä lahja kuuluu kaikille vauvasta vaariin ja niin lähellä oleville kuin maan ääriin asti. Pietarin saarnasta alkaen kirkko on lähtenyt julistamaan Jumalan valtakuntaa eteenpäin. Lähetystyö jatkaa tuota tehtävää. Kautta koko maailman on vietävä sanoma, että Jumalan valtakunta tulee luoksemme kasteen lahjana.

Helluntain kieli-ihmeen periaatteellinen sanoma tarkoittaa, että evankeliumi on vietävä kaikkialle, niin että jokainen ihminen jokaisesta kansasta voitetaan kirkon yhteyteen. Kaikkien kielten kaikkialla on päästävä ylistämään Jumalan kunniaa.

Kunnia olkoon Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen,

niin kuin alusta ollut on,

nyt on ja aina, iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

Helluntaiaaton evankeliumi: Joh. 14:8-17.

Helluntaipäivän evankeliumi: Joh. 3:16-21.