Arki

Ajatteletko sinä, että elämäsi tapahtuu sitten kun? Sitten kun on viikonloppu, sitten kun näytät siltä kuin haluat tai sitten kun tapahtuu jokin asia, jota toivot.
Sitten vasta olet perillä, sitten kun.

Eletään tapahtumasta tapahtumaan, juhlasta juhlaan ja välissä on päiviä, joissa tapahtuu arki. Kaiken välissä on täytettävä tiskikoneita, puettava lasta, siivottava sotkuja, ratkaistava konflikteja, pidettävä huolta kaikesta, kiirehdittävä ja koko ajan oltava liikkeessä jotakin kohti. Kohti parempaa, kohti sitä, että olisi perillä ja voisi rauhoittua.

Mutta ei elämämme ole sitten kun. Ei tämä kaikki tapahdu vain viikonloppuisin tai vain vapaapäivinä. Tämä ei tapahdu vasta sitten kun olemme saavuttaneet jotakin tai kun olemme tietyn näköisiä tai – ikäisiä. Emme voi olla koko ajan odottamassa jotakin suurempaa, täydellisempää tai tärkeämpää. Tämä kaikki tapahtuu juuri nyt. Näinä päivinä, kun arkea eletään, pitäisi olla läsnä juuri tässä.

Jos tyytyväisyys ei ole arjen päivissä, voisiko arkea muuttaa niin, että se tuottaisi iloa? Uskaltaisiko rikkoa rutiineja tavallisena tiistai-iltana tai voisiko rutiineihin olla tyytyväinen? Ajattele, että tuiki tavallinen voi olla parhaimmillaan tuiki taivaallista.

Arkeen kuuluu monet värit, ilot ja surut. Omasta arjestaan onkin mahdollista löytää tyytyväisyys ja tasapaino tavallisina tiistai-iltoina väsyneenä tai tavallisena maanantaiaamuna sotkuisen keittiön ja puurolautasen viereltä. Väsymyksen huokaus voi olla samalla hengitys sisäänpäin: minä olen tässä nyt. Tämä on minun elämäni.

Arjen viisaus asuu pienissä sanoissa. Kysyin läheiseltä lapselta hänen syntymäpäivänsä kynnyksellä, että mikä juhla on tulossa. Hän vastasi kirkkain silmin oivaltaen: ”No maanantai!”

Jumala, kiitos että kuulet huokaukseni.
Sinä tiedät, mitä minä tarvitsen.
Anna minun luottaa Sinuun. Aamen.

Asta Haukioja
Varhaiskasvatuksen ohjaaja