Ajatuksia uskosta

Aloitetaan alkupäästä. ”Jeesuksen syntymää ei voi järjellä selittää, uskolla voi.”
Tämä on positiivista ja rauhoittavaa.

Martta ja Maria. ”Vain yksi on tarpeen Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” Martta huolehti ihmisten syömisestä juomisesta. Ilman ruokaa ei ihminen tule toimeen, uskoa ei voi syödä. Pappi saattaa saman päivän aikana kokea olevansa Marian sekä Martan osassa. Kastaa lapsen, antaa viimeisen siunauksen kuolevalle, tai suunnitella tulevia töitä. Ei Martta halua ottaa Marialta pois mitään, mutta haluaa olla tasavertainen Marian kanssa.

Entäs sitten Mooseksen viides kirja, luku 20: Ohjeita sodankäyntiä varten. Tästä kohtaa aukaisin ensi kertaa sen Raamatun jonka olin saanut seurakunnalta 70v. syntymäpäivälahjaksi. Kaupunkien valtaamisesta, jos ne ovat vastustaneet valtausta, kaukana olevien kaupunkien miehet täytyy surmata, naiset ja lapset saa pitää sotasaaliina, lähellä oleviin ei saa jättää elävää olentoa.

Kaikkien kanssa pitää elää sovinnossa, erityisen tärkeää se on naapurien kanssa. Silmä silmästä, hammas hampaasta käytäntö aiheuttaa jatkuvan sotatilan, ei koskaan voi elää rauhassa. Ehkä tässäkin luottamushenkilö pystyy pitämään pään kylmänä.

Jeesuksen syntymän ymmärtämisestä. Kun menee kirkkoon jouluaamuna kuulemaan Joulun sanomaa Luukkaan mukaan, ymmärtää aika paljon uskosta. Eikä se pahaa tee vaikka useamminkin kävisi kirkossa.

Perinteisesti ei puhuttu uskosta, ainakaan omasta, vaikka uskottiin jonkin korkeimman olevan olemassa. Kirkossa käytiin ahkerammin kuin nykyään. Kaikesta huolimatta uskon, että mikään Pyhä Pietari ei työnnä minua viimeisellä rannalla jorpakkoon.

Touko Roto
Kirkkovaltuutettu