Ajatuksia lähetystyöstä - sunnuntain aihe Jeesuksen lähettiläät

Lähetystyö muuttaa maailmaa enemmän kuin mikään muu voima maailmassamme. Tämä johtuu siitä että kulttuuri muuttuu uskonnon mukaan ja kulttuuri muuttaa elintapoja ja nämä puolestaan ulkonaisia olosuhteita. Kaikki tekniset keksinnöt ovat vain tämän suuren kehityksen käyttöön ottamia yksittäisiä välineitä.

Niin kauan kuin on ollut ihmiskuntaa on ollut myös lähetystyötä, missä ihmiset ovat vieneet eteenpäin omaa uskontoaan. Yhä edelleen sama pätee nykymaailmassakin. Esim. viime vuosikymmeninä eniten levinnyt uskonto Islam käyttää sekä valtioiden että muiden rikkaiden rahoittajiensa varoja islamin levittämiseen valtavia määriä. Näin se on noussut maailman toiseksi suurimmaksi uskonnoksi. Suurin on kristinusko.

Meidän  maahamme kristinusko tuli viikinkiaikana noin tuhat vuotta sitten. Aluksi se tuli idästä päin ja levisi  luonnollisen kanssakäymisen mukana lähes koko maahamme. Sitten lännestä tehdyt ristiretket yhdistivät maamme läntiseen kristikuntaan. Raja idän ja lännen välille muodostui keskelle Karjalaa.

Someron seurakunnasta on viime vuosikymmeninä lähtenyt useita lähetyssaarnaajia.

Paavo Erelä, Veli-Matti Sallinen ja minä olemme lähteneet Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen eli SLEY:n kautta ja Eero Haltia Suomen Lähetysseuran eli SLS:n kautta. Erelät ovat tehneet työtä sekä Keniassa että Sambiassa, Salliset Japanissa ja minä Kamerunissa, suurena apunani rakkaani Colette. Haltiat puolestaan ovat työskennelleet Botswanassa.

Toisin paikoin työ on vaikeaa, toisin paikoin se edistyy valtavasti. Esim. tyttäreni  Saara pastorin kummit Tapio ja Elsi Laitinen menivät Keniaan 1970 -luvulla. Kun he aloittivat niin Kisumussa oli 50 – 60 luterilaista, neljän vuoden päästä heitä oli noin 2 500 henkeä.

Kun SLEY aloitti Kamerunissa 1990 niin sikäläisessä kirkossa oli alle 100 000 jäsentä, nyt heitä on yli 300 000. Kun 2001 menin Kameruniin niin kirkossa oli alle 100 pappia. Vuonna 2004  Bertouan pappeinkokouksen aikana, johon osallistuin lähettinä ja Colette johti kuoroa, pappien määrä oli 104. Vuonna 2006 pääsimme 156 pappiin ja vuonna 2007 lähtiessämme heitä oli 177. Heitä koulutettiin yli 20 eri maassa, joten joukko muodostui todella kansainvälisesti avaraksi.

Nyt eläkkeellä ollessa on ilo nähdä, että työ menee eteenpäin. Kävimme Coletten kanssa Kuopiossa Suomen Lähetysseuran vuosijuhlilla. Siellä  siunattiin yksi ( 1 ) uusi lähetti lähetystyöhön.

Kävimme myös Kalajoella Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen juhlilla. Siellä siunattiin matkaan yksitoista ( 11 ) lähetystyöntekijää.

Evankeliumi menee eteenpäin. Tekniikan kehityksestä huolimatta evankeliumi edistyy kahdella jalalla, ihmisen välityksellä. Sunnuntain evankeliumissa Joh. 13:16-20 Jeesus sanoo:  ”Totisesti, totisesti: joka ottaa vastaan sen, jonka minä lähetän, ottaa vastaan minut, ja joka ottaa minut vastaan, ottaa vastaan sen, joka on minut lähettänyt.”