”Ranskalainen ilta" - Kamarimusiikkia Someron kirkossa su 11.2. klo 18

Kirjoittaja Olli Salomäenpää 29.01.2024 - 14:01:41


 

Hannu Alasaarela

Joko joulukonserteista on toivottu? On siis aika arkisen aherruksen ja konserttimaailman. Jos haluat virittäytyä ranskalaisen kamarimusiikin tunnelmaan, niin siihen on oiva tilaisuus kun Someron kirkkoon saapuvat esiintymään Luomus-jousikvartetti sekä pianisti Hannu Alasaarela.

Konsertissa kuullaan kaksi teosta, Maurice Ravelin (1875 - 1937) nuoruuden teos, impressionistinen ja maalaileva jousikvartetto F-duuri sekä César Franckin romanttinen ja tunteikas pianokvintetto f-molli op. 14

Luomus-kvartetin jäsenet ovat mm. Sibelius-Akatemiassa, Belgian konservatoriossa ja Hannoverin musiikkikorkeakoulussa opiskelleita nuoria ammattimuusikoita. Kvartetin yhteistyö alkoi syksyllä 2019 Kuhmon kamarimusiikin kvartettiakatemiassa. Alttoviulisti ja Kuhmon kamarimusiikin pitkäaikainen taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn oli kvartetin ensimmäinen alttoviulisti ja perustaja. Alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat lisäksi viulistit Varpu Heikinheimo ja Lotta Harju ja sellisti Maria Morfin Venäläinen. Luomus-kvartetti on esiintynyt mm. Kuhmon kamarimusiikin talvikonserteissa ja Hanko soi -kesäkonserteissa vaihtelevin kokoonpanoin. Pianisti Hannu Alasaarelan kanssa kvartetti teki yhteistyötä ”Muss es sein?” -konserttisarjan merkeissä vuonna 2022. Kuhmon Kamarimusiikki on edelleen tukenut kvartetin toimintaa tarjoten mahdollisuuden työstää ohjelmistoa Kuhmon Amati-residenssissä syksyllä 2023.

Kvartetin ohjelmisto on viime vuosina keskittynyt ilmaisuvoimaisiin romantiikan ja klassismin ajan keskeisiin teoksiin. Kvartetti on myös ollut aktiivisesti mukana konserttien tuotannoissa ja tuonut korkeatasoista kamarimusiikkia kuultavaksi pienemmille paikkakunnille. 

Hannu Alasaarela on saanut työlleen näkyvyyttä useissa pianokilpailuissa, kuten syksyllä 2017 kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailussa, jossa hän edusti Suomea finaalissa ainoana eurooppalaisena pianistina. Hän on soittanut useiden suomalaisorkesterien solistina sekä esiintynyt kamarimuusikkona, liedpianistina ja sooloreistaalein Suomen tärkeimmillä musiikkijuhlilla ja festivaaleilla. 

Alasaarelan soittoa on mediassa kuvailtu muun muassa "kirkkaaksi, herkkäsointiseksi, läpikuultavan selkeäksi ja rytmisesti joustavan eläväksi" (HS 25.8.2017), "äärimmäisen hienostuneeksi ja jopa aristokraattisen tyylikkääksi" (Kaleva 21.9.2019). Hän on saanut kiitosta myös siitä, että "hänen soittonsa ei ole samanlaista kuin muiden, eikä se edusta mitään traditionaalista koulukuntaa" (YLE 31.8.2017). 

Alasaarela on tehnyt Yleisradiolle kantanauhoituksia Debussyn ja Madetojan musiikista. Levy-yhtiö Alba julkaisi Alasaarelan saaneen esikoisalbumin Bachin Goldberg-variaatioista maaliskuussa 2023.

Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelman hinta 10 eur.

-

 

- - - -