Reitti Jouluun 14.12.2023 alkaen kello 17-19 Someron kirkon pääovelta

Kirjoittaja Essi Torkkomäk… 11.12.2023 - 09:30:05

Kolmas Reitti Jouluun, Someron kirkon mäellä oli menestys.  Pakkaslumen hiljaa leijaillessa saapui suuri vapaaehtoisten kööri Vanhalle seurakuntatalolle toteuttamaan Reitti Jouluun tapahtumaa. Jo päivällä oli seurakunnan työntekijät aloittaneet rastipisteiden valmistelun. Viideltä oli kaikki valmiina ja yli 300 päinen vierasjoukko pääsi liikkumaan reitille. Alun ruuhkan jälkeen väkeä saapui kirkolle tasaisesti aivan ilta seitsemään asti jolloin viimeisetkin matkaajat päästettiin reitille. Someron kirkon pääovelle oli tuotu Keanne van de Kreeken työn perusteella valmistettu kuvausseinä. Essi ja Eve päästivät kirkkoon väkeä perhekunnittain, jotta seuraavat rastipisteet olisivat mielekkäitä kävijöille. Kirkossa sisällä Nina Mäkinen, Alli Ryhtä ja Emmi Teräväinen opastivat matkalaisia miettimään mikä joulussa on tärkeintä ja kirjaamaan se annettuun kartonki-ympyrään. Taustalla soi tutut joululaulut Ollin ja Anna-Liisan soittamana. Kirkossa oli mahdollista lähettää terveisiä seurakunnan YouTube-kanavan välityksellä eetteriin. Minttu Salmén piti huolta striimin toiminnasta. Matka jatkui sakastiin, jossa pieni enkeli katseli ulos ikkunasta, enkeleinä Pipsa ja Juska Kauhanen sekä Aava ja Tyyni Kärnä. Sakastissa häärivät Erja Manner ja Tiina Niemi Kirsin kanssa ohjastaen matkalaisia ripustamaan kirkossa tehdyn kartonkiympyrän kuuseen ja antoivat mukaan kartan loppureitille. Kirkon takana, siellä minne enkeli katseli, olikin joukko paimenia; Aatu Hintsa, Jussi Härme, Aatu ja Aki Nikander sekä Niko Rajala Rajala Ranchilta nuotiolla valvomassa yöllä laumaansa. Petri oli tuonut paikalle nuotiotarpeet.  Lampaiden rapsuttelun jälkeen matka jatkui lyhdytettyä reittiä myöten Kirkonmäen koulun alueen leikkipuistoon, jossa vastassa olivat reippaat isoset Iina Nivalinna ja Malla Noki Benjaminin ja Tanjan kanssa etsintätehtävän parissa. Rastin jälkeen, vielä ennen seuraavaa pysähdystä oli matkalle lyhtyjen lisäksi ripustettu erilaisia kelloja helistämistä varten. Rauhamäen tuvassa keskellä hautausmaata oli levähdysrasti jukebokseineen. Koneenkäyttäjinä Oona Joly ja Veikko Hintsa. Heidi ja Anne V. pitivät yllä järjestystä. Tästä matka jatkui enkeleiden Aino, Elisa ja Erin saattamana seuraavalle rastille. Siellä vastassa olikin Johanna ja Susanna Ylönen ja labyrintti, johon astumalla piti löytää jouluinen sana tai laskea tähtiä. Rastia mahdollisti kaupungin liikunta- ja tekninentoimi. Kukaan ei eksynyt labyrinttiin ja matkalaiset ottivat suunnan kaupungin vanhimpaan rakennukseen, 1400-luvulla tiettävästi rakennettuun kivisakastiin. Tänne jos minne sopii perinteet. Tuomaanristit, steariinikynttilät ja Maa on niin kaunis-virren laulaminen. Lauluapua ja perinnetietoa tarjosivat Pentti Koskimaa, Merja Rintamaa-Lehtonen ja Hannu Lehtonen Annen kanssa. Kivisakastista noustessa edessä avautuukin vanhan kirkon kellotapuli. Sinne pääsi sisään lämmittelemään glögillä ja tarjolla oli myös pikkuleipiä. Glögitarjoilussa mukana Marika Haapala, Päivi Isotalo, Axu Känsälä ja Lilli-Irmeli Hintsa ja Nina. Vaan ei päättynyt reitti vielä glögiinkään. Siunauskappelin eteen oli tuotu erilaisia kulkupelejä; potkukelkkoja, potkupyöriä, pulkkia, käsikärryt ja vesikelkka joilla seuraavan taipaleen kulkua oli mahdollista jatkaa. Välinehuollosta ja turvallisesta tienylityksestä vastasivat Juha Kakko ja Risto Lindberg yhdessä Luukas Kyyrän, Jasu Heleniuksen, Nea Kuisman, Unto Hällin, Aarni ja Juhani Kakon kanssa Jouko toimitti paikalle myös pari jätkänkynttilää. Matkan pää alkoi jo häämöttää. Majatalon isännät, Pentti Manner ja Tommi Palomäki vuorollaan, ottivat tulijat vastaan ohjaten tallin ihmettä katsomaan. Sinne oli saapunut aasilla perhe matkojen takaa ja pieni vauvakin oli syntynyt. Perheinä Tuuli Jussila, Timo Kauhanen, -vauva ja Aino-Maria Mänki sekä Aapo Nikkanen. Kalle-aasi katseli tyynesti seimen tapahtumia. Topi Siikjärvi toimitti seimelle aitauksen ja paaleja. Esa ja Marika olivat tällä rastilla varmistamassa asioita. Majatalon emäntä; Mirja Honkanen ja Nella-Mari Lindberg ohjasivat matkalaiset vanhalle seurakuntatalolle, jossa tarjolla oli riisipuuroa ja maukasta soppaa. Tarja Kauppinen auttoi Soilea puurotarjoilussa Pekka Leppälän soittaessa tauotta joulumusiikkia. Tilaisuuden kuvaamisesta huolehti Markku Manni. Erityiskiitos Topi Siikjärvelle aasinaitaustarvikkeiden lainasta, Matti Toivoselle kulkuvälineiden lainasta, Someron kaupungin tekniselle toimelle; Kallelle, Artolle ja Villelle labyrinttivälineiden kuljetuksesta. Seurakunnan koko henkilökunta oli mukana toteuttamassa kolmatta Reittiä Jouluun yhdessä tämän vapaaehtoiskaartin kanssa.