Kirkkojen ovet avautuvat kesäkuun alussa

Kirjoittaja Lilli-Irmeli Hintsa 03.06.2020 - 09:43:52

Kesäkuun alusta lähtien meillä on lupa kokoontua kirkkoon viettämään jumalanpalvelusta.
Olemme saaneet Turun tuomiokapituista ohjeistukset ja olemme niiden pohjalta tehneet valmisteluja, jotta jumalanpalvelus olisi mahdollisimman turvallinen paikka. Tällaisten turvallisuusohjeiden kanssa lähdemme liikkeelle:

1. Älä osallistu jumalanpalvelukseen, jos sinulla on COVID-19 infektioon sopivia oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, kuume, pahoinvointi, ripuli).

2. Desinfioi kätesi kirkkoon tullessasi.

3. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

4. Kirkossa on käytössä joka toinen penkkirivi. Säilytä 1,5 metrin turvaväli vieressä olijaan. Tämä ei koske saman perheen jäseniä. Säilytä turvaväli myös kirkosta poistuttaessa.

5. Mikäli mahdollista, käytä omaa virsikirjaa. Virsikirja löytyy myös matkapuhelimesta osoitteessa virsikirja.fi.

6. Ehtoollista varten alttarikaiteelle on asetettu kertakäyttöiset liinat 1,5 m etäisyydelle toisistaan. Pappi laittaa leivän liinan päälle ja kaataa viinin liinan kohdalla olevaan pikariin. Tämän jälkeen tulee kutsu ehtoollispöytään. Kahden kirkkosalista katsottuna vasemmanpuoleisen liinan kohdalla oleva viini on alkoholitonta ja leipä gluteiinitonta.  Ehtoolliselle tullaan pöytä kerrallaan. Ehtoolliselle osallistuvat polvistuvat ehtoollisaineiden kohdalle tai nauttivat ehtoollisen seisaallaan polvistumatta, jonka jälkeen pappi lausuu kaikille yhteisesti ”Kristuksen ruumis, sinun puolestasi annettu” ja ”Kristuksen veri, sinun puolestasi vuodatettu”

Ehtoollisen nautittuaan seurakuntalainen jättää pikarin alttarikaiteelle ja laittaa kertakäyttöisen liinan keskikäytävän päässä olevaan roskakoriin. Suntio kerää jokaisen pöydän jälkeen pikarit pois alttarikaiteelta ja alttarikaiteelle asetetaan uudet liinat ja pikarit

Omaa ehtoollisvuoroa odotettaessa 1,5 m turvaväli tulee säilyttää eikä ehtoolliselle ole syytä jonottaa.

Näissä olosuhteissa ehtoollista vietetään harvemmin kuin aikaisemmin; kerran tai kaksi kuukaudessa on messu, muulloin on sanajumalanpalvelus.

Jumalanpalvelusten kuvaamista (Someron kirkossa) ja niiden lähettämistä YouTubessa jatketaan, jotta ne jotka eivät kirkkoon pääse, saisivat mahdollisuuden olla mukana.  Kirkossa on ohjeistus, mihin voi mennä istumaan, jos ei halua tulla kuvatuksi.

Nähdään kirkossa!