100 vuotta seurakunnan diakoniatyötä Somerolla

Perjantaina 4.8. klo 18 pidetään seurat Someron diakoniatyön syntypaikalla, eli Sylvänän Rotolla (Myllykulmantie 10). Seuroissa kuullaan jotakin tämän päivän diakoniatyöstä ja muistoja menneiltä ajoilta. Pastori Lilli-Irmeli Hintsan haastateltavina ovat diakonissat Anja Känkänen, Liisa Virtaperko ja Heidi Sippo. Kanttori Anna-Liisa Forsströmin johdolla veisataan virsiä.

Yleinen köyhäinhoito siirtyi yhteiskunnan tehtäväksi 1860-luvulla. Siitä alkaen seurakunnat ovat pyrkineet täydentämään kunnan avustustoimintaa. Somerolla pastori A.E. Mäkelä piti kesällä 1917 hartaustilaisuuksia, joissa hän puhui diakoniatyön merkityksestä. Somero ja Somerniemi 1449-1999 historiakirjan mukaan kaikkialla Somerolla oltiin yksimielisiä diakoniatyön tarpeellisuudesta. Ensimmäinen pastori Mäkelän pitämä hartauskokous diakoniatyön käynnistämiseksi pidettiin 29.7.1917 Sylvänän Rotolla, jossa lausuttiin Someron diakonaattiyhdistyksen syntysanat. Vastaavia kokouksia pidettiin kesän aikana myös Häntälän koululla, Pajulan koululla, Pyölin Oikialla, Terttilän Kaapolla, Kivisojan Yrköllä ja Kultelan Pirttilässä.